«Νήματα μνήμης»-Από σήμερα η εικαστική εγκατάσταση στο παλαιό εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την εικαστική εγκατάσταση «Νήματα μνήμης» θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας σε χώρο του παλαιού εργοστασίου της Πειραϊκής-Πατραϊκής στην Πάτρα.

H εγκατάσταση υλοποιείται με την επιμέλεια του «MOSAIC//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα» και της θεατρικής ομάδας «Βιομηχανική». Αποτελεί μέρος της παραγωγής «Πάτρα η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου NeTT («Δίκτυο Θεάτρων για την αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη του Αειφόρου Τουρισμού») του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

Η εικαστικός Δανάη Στράτου δημιούργησε μια εγκατάσταση που επανακατοικεί τα Κλωστήρια Β, έναν απ’ τους κεντρικούς χώρους παραγωγής του εργοστασίου, αποτυπώνοντας τα «ίχνη» των μηχανημάτων που υπήρχαν όταν αυτό λειτουργούσε.
Τα «ίχνη» των μηχανημάτων εμφανίζονται σχεδιασμένα στο δάπεδο σαν κάτοψη που απεικονίζει τη διάταξη που είχαν οι μηχανές στον χώρο του εργοστασίου όταν αυτό λειτουργούσε.

Το αλάτι, ένα υλικό που κατά τη λειτουργία του εργοστασίου χρησιμοποιούνταν στη διαδικασία παραγωγής, αλλά και αυτό που έχει αρχίσει να εισβάλλει στον χώρο λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης χρήσης, επιλέχθηκε για να επισημάνει με τρόπο σαφή αλλά και εύθραυστο τις θέσεις των μηχανών.

Από την εγκατάσταση θα δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο θα εμπεριέχεται ένα «ηχητικό τοπίο» συντεθειμένο από ήχους που φέρνουν στη μνήμη αυτούς των μηχανών της κλωστοϋφαντουργίας εν λειτουργία, καθώς και ντοκουμέντα από αφηγήσεις και περιγραφές πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

Η εγκατάσταση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από σήμερα έως το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, τις ώρες 11.00-14.00.
Οι επισκέπτες υποχρεούνται να τηρούν τις κατευθύνσεις ασφαλών θεαμάτων που έχουν θεσπιστεί και έχει ανακοινώσει το θέατρο.
(www.dipethepatras.gr).

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.