Μαγιορκίνης: «Το εμβόλιο της Pfizer δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας του κορωνοϊού»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου πήρε πρώτη τον λόγο και έκανε μια πρώτη ανακοίνωση για την εικόνα της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο.
Όπως είπε επιβεβαιώθηκαν 1.490 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα ανήλθε στους 239. Τέλος, οι νεκροί σε ένα εικοσιτετράωρο ανήλθαν στους 41, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μπροστά σε αυτή την επιδημιολογική εικόνα, τo lockdown θεωρήθηκε επιβεβλημένο στη χώρα μας. «Η μεγάλη διασπορά έχει γίνει κατανοητή στους περισσότερους από εμάς. Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε τις επαφές μας σήμερα σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου.

«Διατηρήσαμε ανοιχτή την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όμως η βασική διαφορά είναι ότι ολόκληρη η κοινωνία μας είναι κουρασμένη. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων να έχουμε νέα αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε η λοιμωξιολόγος για τις διαφορές του πρώτου με το δεύτερο lockdown.

«Πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων στην επαρχία» είπε η Παπαευαγγέλου για τους Αθηναίους που επέλεξαν να φύγουν από την Αττική πριν την εφαρμογή του lockdown. «Δεν τους αδικώ που πήγαν στην εξοχή» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, κάλεσε όμως όσους το έπραξαν «να δείξουν υπευθυνότητα».

Η παιδίατρος -λοιμωξιολόγος σημείωσε επίσης πως «τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες με χρόνια νοσήματα ή μη δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους. Ως παιδίατρος κάνω έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται τους παιδίατρους για την απαραίτητη παρακολούθηση των παιδιών».

Αναμένεται να δούμε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε η κα. Παπαευαγγέλου και τόνισε πως «ήδη σήμερα (ο αριθμός κρουσμάτων) ήταν μειωμένος στη Θεσσαλονίκη, βέβαια ήταν Δευτέρα». Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως «δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους. Κι αυτό γιατί η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες».

Μαγιορκίνης: «Το εμβόλιο της Pfizer δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας του κορωνοϊού»
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε την σημερινή του ενημέρωση με ειδική μνεία στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της pfizer τονίζοντας πως είναι κάτι που μας δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας, όμως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

«Ισχυρότατη αποτελεσματικότητα δείχνει το εμβόλιο της pfizer ενάντια στον κορωνοϊό. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι προκλήσεις που έχουμε ακόμα είναι τεράστιες. Κάθε ημέρα καταγράφονται όλο και περισσότεροι θάνατοι από τον ιό. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την έναρξή της. Εθνικά lockdown έχουν κηρυχθεί σε Γαλλία, Βρετανία, αντίστοιχα μέτρα σε Ισπανία, Βέλγιο Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και άλλες χώρες. Βλέποντας όλα αυτά, η ανακοίνωση του εμβολίου μας δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως όσα ζούμε τώρα. Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή και σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα».

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.