Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας – Το lockdown για να αποδώσει χρειάζεται χρόνος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε τα στοιχεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Η επιστήμονας ξεκίνησε από τα νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στη μέση ηλικία των διασωληνωμένων, που είναι τα 65 έτη.

Σύμφωνα με την Παπαευαγγέλου παραμένει ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Αττική, με 697 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη που καταγράφει 725. Επιπλέον, Λάρισα (197), Πέλλα (148) και Μαγνησία (103) σημειώνουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως είπε, το δεύτερο κύμα έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

39 θάνατοι κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα
Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, σημαντική είναι η αύξηση της θνησιμότητας στη χώρα μας, με μέσο όρο 39 άτομα τη μέρα. Η αύξηση των νοσηλευόμενων και των θανάτων ωστόσο, είναι ανάλογη με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο σύστημα υγείας, τόνισε πως η διάμεση ηλικία των ασθενών Covid είναι τα 40 έτη, αφού μεγάλος όγκος θετικών στον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι ηλικίας 15-55. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών νοσηλεύεται, αλλά και αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό άνω των 60, νοσηλεύονται.

Σχετική σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, η κα. Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Ωστόσο όπως είπε, επειδή έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα αναμένουμε αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες εβδομάδες.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταθερή βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα από τα αυστηρότερα μέτρα για το lockdown, ωστόσο αυτό χρειάζεται χρόνο. Οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότητα μολύνθηκαν και πριν έναν μήνα, σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Τι γνωρίζουμε για το χρόνο της νοσηλείας ενός ασθενούς Covid
Όπως είπε, έχουμε κατά μέσο όρο 350 νοσηλείες την ημέρα, η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και η διάρκεια στις ΜΕΘ είναι 11 μέρες. Χρειάζονται 15 με 20 μέρες από το Lockdown για να υπάρξει μείωση των θανάτων. Αργότερα ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου, η παιδίατρος τόνισε πως το σύστημα «ακορντεόν» με το διαδοχικό κλείσιμο και άνοιγμα της αγοράς είναι στο τραπέζι σε περίπτωση ανάγκης.

Η λοιμωξιολόγος κάλεσε κάθε πολίτη να επιλέξει τη δική του «φούσκα», τους 2-3 συνανθρώπους που θέλει να περάσει την καραντίνα μαζί και να περιορίσει έτσι τις μετακινήσεις προκειμένου να αποδώσουν τα μέτρα του lockdown.

Σύμφωνα με την επιτροπή για τον κορωνοϊό μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Τις πρώτες 7-10 μέρες θα έχουμε μια αύξηση, κάτι που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες. Αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στις επόμενες δύο εβδομάδες και πιθανότατα αργότερα να δούμε λιγότερους διασωληνωμένους και ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

Εγκύκλιος Θεοδωρικάκου για τα σχολεία
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξέδωσε νέα εγκύκλιο με μέτρα και ρυθμίσεις για τον κορωνοϊό, μετά το «λουκέτο» στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία.

Στην εγκύκλιο, που έρχεται «πακέτο» με την απόφαση για τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, περιλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα για την τηλεργασία -όπως η έκθεση που πρέπει να έχει κάθε υπηρεσία για να δικαιολογεί ότι απασχολεί το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, και αναλυτικές οδηγίες για τις διευκολύνσεις γονέων.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.