Για πρώτη φορά από το 1996 δεν θα γίνει το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της Πολυφωνικής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η πανδημία που παγκοσμίως έχει ενσκήψει, δεν αφήνει ανεπηρέαστα και τα Πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, προφανώς και της πόλης της Πάτρας, κατ’ επέκταση.

Διαχρονικά η είσοδος του Νοεμβρίου, σηματοδοτούσε την κορύφωση των προετοιμασιών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού της «Πολυφωνικής», για το πολυαναμενόμενο κάθε χρόνο, Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο, κορυφαίο θεσμό των εορτών για την πόλη μας και όχι μόνον.

Δυστυχώς, θα είναι η 1η φορά μετά το 1996, που η «Πολυφωνική», δεν θα είναι κοντά στο μουσικόφιλο κοινό της Πάτρας ζωντανά, με την μεγάλη αυτή εορταστική συναυλία. Η σκέψη όμως είναι, να πραγματοποιηθεί μία Χριστουγεννιάτικη συναυλία, διαδικτυακή και τηλεοπτική, που θα περιλαμβάνει παλαιότερες αλλά και καινούργιες ερμηνείες, ώστε η πόλη να μην στερηθεί, την δυνατότητα της Χριστουγεννιάτικης μέθεξης, που η Χριστουγεννιάτικη μουσική και ατμόσφαιρα προσφέρει. Ασφαλώς, εφ’ όσον οι υγειονομικές συνθήκες, λόγω του Covid 19, το επιτρέψουν.

Πέραν αυτού, ο Οργανισμός της «Πολυφωνικής», έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την προκήρυξη- πρόσκληση της, τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις για την συμμετοχή του, στον Πανελλήνιο Εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, οι οποίες είναι βασισμένες στην ποίηση και την μουσική και που θα πραγματοποιηθούν, εφ’ όσον εγκριθούν και εφ’ όσον οι συνθήκες τις καταστήσουν εφικτές για υλοποίηση.

Η πρώτη πρόταση, αφορά στην ερμηνεία του έργου: «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» (η αρχή του ποιήματος αποτελεί τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος και της Κύπρου), ποίηση: Διονυσίου Σολωμού και μουσική του Νικολάου Μάντζαρου, σε ενορχήστρωση και εναρμόνιση του συνθέτη και Αρχιμουσικού, Άλκη Μπαλτά, με την σκέψη να ερμηνευτεί, από την Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ, την Μικτή και την Παιδική Χορωδία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ».

Η δεύτερη πρόταση, αφορά στην ερμηνεία του έργου: ‘’Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (Λαϊκή Λειτουργία), ποίηση: Διονυσίου Σολωμού και μουσική του συνθέτη και Μαέστρου Γιάννη Μαρκόπουλου, έργο για Συμφωνική Ορχήστρα, σολίστ και Μικτή Χορωδία), με την σκέψη να ερμηνευτεί από τους ίδιους, όπως προαναφέρθηκε, συντελεστές και επιλεγμένους σολίστ.

Η τρίτη πρόταση της «Πολυφωνικής», αναφέρεται στην παρουσίαση, ιστορικά αποδεδειγμένων γεγονότων της Επανάστασης, μέσα από τους ήχους της Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής και με την Θεατρική απεικόνιση των πρώτων γεγονότων, που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας. Η πρόταση, αφορά στην ερμηνεία του σπονδυλωτού αυτού έργου, με τον Βυζαντινό Χορό, την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «Ηλιοδωρία» και το Θεατρικό Εργαστήρι, τμημάτων του Οργανισμού.

Οι τόποι, που έχουν προταθεί για την παρουσίαση των προτάσεων μας, είναι η Αγία Λαύρα και το μνημείο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, αλλά και το μαρτυρικό Μεσολόγγι.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.