Άμεση ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Άμεση ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ και ΔΑ) που έληξαν ή λήγουν την τρέχουσα περίοδο για να αποτραπεί μείωση μισθών και συνολικά στήριξη της εργασίας», ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη, κατέθεσαν ερώτηση, νωρίτερα την Παρασκευή στη Βουλή, την οποία απευθύνουν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι βουλευτές επικαλούνται σχετική επιστολή της ΓΣΕΕ προς τους συναρμόδιους υπουργούς, και υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται για ένα εύλογο αίτημα, καθώς λόγω των έκτακτων συνθηκών που ζούμε και της εφαρμογής μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, μέσα στο 2020, οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων έχουν “παγώσει” με άμεσο κίνδυνο να περικοπούν νόμιμες αποδοχές και επιδόματα, που δεν εμπίπτουν στο περιορισμένο εύρος της μετενέργειας των όρων τους».

Όπως επισημαίνουν, με την λήξη των ισχυουσών ΣΣΕ και την πάροδο της τρίμηνης παράτασης των όρων τους, αλλά και την πάροδο της παράτασης που έχει δοθεί έως 30.06.2020, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για τη μείωση μισθών και επιδομάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

«Η περιγραφόμενη κατάσταση καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την στήριξη των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους χειρισμούς της κυβέρνησης που συνεχίζει (όπως και πριν την πανδημία) να προωθεί αντεργατικές ρυθμίσεις και να επιδιώκει την περιστολή των εργατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισημαίνουν ότι ήδη πριν την πανδημία έχει «παγώσει» ο κατώτατος μισθός με το συνεπακόλουθο «πάγωμα» και των σχετικών επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν, ενώ οι ρυθμίσεις στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΟΑΕΔ, να εκπονούν σημαντικά προγράμματα για την ενίσχυση της εργασίας.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν, ότι κρίνεται απαραίτητο για τη συγκράτηση της ανεργίας σε μια χώρα με τον υψηλότερο δείκτη για πολλά έτη στον ανεπτυγμένο κεφαλαιοκρατικά τρόπο οργάνωσης της οικονομίας (είχε ξεπεράσει το 27% το 2013) αλλά και την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, να υπάρξουν ρυθμίσεις που να καθιστούν με οριζόντιο τρόπο άκυρες και καταχρηστικές τις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του έτους, με μέριμνα ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές όπως σε άλλες χώρες στην ΕΕ (βλ. Γαλλία) για καταβολή του 100% του μισθού των εργαζομένων από το κράτος.

«Η μη βέλτιστη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από την κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό και σε επίπεδο απορρόφησης πόρων από το πρόγραμμα SURE που κινείται προϋπολογιστικά μόλις στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ ενδεικτικά σε χώρες με ανάλογο μέγεθος πληθυσμού, όπως την Πορτογαλία στα 5,9 δισ. ευρώ και στο Βέλγιο στα 7,8 δισ. ευρώ.

Στην ερώτηση επικαλούνται και στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2020 κατέγραφε ποσοστό ανεργίας στο 18,3% (το υψηλότερο στην ΕΕ), όταν στην Πορτογαλία ήταν στο 7,3% και στο Βέλγιο στο 5%.

«Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να προστατεύεται από την Πολιτεία, ειδικά όταν το εργασιακό-παραγωγικό περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται λόγω της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας, με καθοριστική την ευθύνη της κυβέρνησης», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν τον υπουργό Εργασίας να ενημερώσει τη Βουλή:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραταθούν, για όλο το χρονικό διάστημα που θεσπίζονται περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Διαιτητικές Αποφάσεις) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 31η Δεκεμβρίου 2020;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προστατευθούν με οριζόντιο τρόπο οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της πανδημίας, αλλά και να ενισχύσει η Πολιτεία ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για αυτό τον σκοπό;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη μεγαλύτερη ενίσχυση μέσα από το πρόγραμμα SURE που να αντιστοιχεί στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας στη χώρα μας;

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.