Υπουργείο Υγείας-Μαγιορκίνης: Οι νέοι μολύνονται 2 φορές πιο εύκολα από τον κορωνοϊό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας το κορωνοϊού αρχικά αναφέρθηκε στη νέα ενημέρωση του ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε 841 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων 76 αφορούν σε γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας.

Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε ορισμένα γεωγραφικά στοιχεία για τις νέες διαγνώσεις, λέγοντας πως τα κρούσματα στην Αττική είναι 290, 197 στη Θεσσαλονίκη, 35 στις Σέρρες και 25 στη Λάρισα.

Η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται στην Ευρώπη, όπως είπε ο καθηγητής, ο αριθμός των κρουσμάτων στη γηραιά ήπειρο αποτελεί πλέον το 40% των διαγνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Την ίδια ώρα, καταγράφονται περισσότεροι από 1.500 νεκροί από τον κορωνοϊό ανά ημέρα στην Ευρώπη.

Η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μια ώση που διπλασίασε τα κρούσματα, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος νεκρών από την πανδημία στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 10 ανά ημέρα. Επιπλέον, διαπιστώνεται πως ο αριθμός των διασωληνωμένων προσεγγίζει και πάλι τους 90.

Ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως η επιβάρυνση παρατηρείται κατά κύριο λόγο στα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να είναι σε επίπεδο 4. Ωστόσο, διαπιστώνεται επιθετική αύξηση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, η οποία και έχει πλέον ανέλθει σε επίπεδο 3, αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Αντίστοιχα ανησυχητική είναι η εικόνα και στα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τις Σέρρες.

Αναφερόμενος στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως και εκεί η επιδημία παρουσιάζει έξαρση, με αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα.

Όπως εξήγησε, το γεγονός πως το ποσοστό που κατέχει η Αττική σε σύγκριση με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα υποχώρησε, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό εξηγείται από την πιο επιθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η ηλικία 19-40 παρουσιάζει αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μολύνονται δηλαδή, όπως σημείωσε ο καθηγητής, ως και 2 φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από τις άλλες ηλικιακές ομάδες» είπε και κάλεσε τους νέους ως 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως είπε, η ομάδα αυτή θα πρέπει «να προσέχει πάρα πολύ, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα να αποφεύγει τον συνωστισμό και να προστατεύει τον ευπαθή πληθυσμό».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.