Βίντεο: O «Βότσεκ» σε πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια σημαντική στιγμή για την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη γνωστοποίηση του έργου της σε όλο τον κόσμο αποτελεί η πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση της παραγωγής «Βότσεκ» από το παγκόσμιας εμβέλειας κανάλι της κλασικής μουσικής και της όπερας Mezzo, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020.

Το Mezzo μεταδίδεται σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει περισσότερους από 60 εκατομμύρια συνδρομητές. Από την ίδρυσή του, το 1996 στη Γαλλία, έως και σήμερα θεωρείται το κορυφαίο παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο για την κλασική μουσική, την όπερα και τον χορό. Στο πρόγραμμά του παρουσιάζει τις σημαντικότερες παραστάσεις όπερας και χορού, αλλά και συναυλίες από τα κορυφαία λυρικά θέατρα και τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών του πλανήτη.

Ο «Βότσεκ», η παραγωγή της ΕΛΣ που παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Ιανουάριο και απέσπασε διεθνώς διθυραμβικές κριτικές, αποτελεί την πρώτη ελληνική παραγωγή που θα προβάλει το Mezzo στην ιστορία του.

Η πρώτη παρουσίαση του Βότσεκ του Μπεργκ από την Εθνική Λυρική Σκηνή τον Ιανουάριο του 2020 αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διεύρυνση του ρεπερτορίου της. Η επιτυχία που σημείωσε η παραγωγή, τόσο εισπρακτικά -καθώς όλες οι παραστάσεις που δόθηκαν ήταν sold out- όσο και καλλιτεχνικά -οι κριτικές στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο ήταν αποθεωτικές-, ήρθε να επισφραγίσει την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη όσον αφορά τόσο τον ίδιο τον τίτλο όσο και τους σπουδαίους συντελεστές.

O κορυφαίος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος οδήγησε τους πρωταγωνιστές, την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ σε έναν πραγματικό μουσικό άθλο και έδωσε μια νέα ερμηνεία στο τόσο απαιτητικό έργο, το οποίο σημάδεψε τη μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα. Ο Γάλλος σκηνοθέτης και διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Ολιβιέ Πι ανέδειξε τόσο τη μεταφυσική όσο και την πολιτική διάσταση του έργου σε μια παράσταση γροθιά. Τη σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια υπέγραψε ο Πιερ-Αντρέ Βάιτς και τους φωτισμούς ο Μπερτράν Κιγί. Στον ρόλο του τίτλου έκανε ένα ιστορικό ντεμπούτο ο σπουδαίος βαρύτονος της ΕΛΣ με τη διεθνή σταδιοδρομία Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ στη διανομή συμμετείχαν διακεκριμένοι διεθνώς αλλά και νεότεροι μονωδοί, όπως οι Πίτερ Ουέντ, Ναντίνε Λένερ, Βασίλης Καβάγιας, Πίτερ Χόαρ, Γιάννης Γιαννίσης, Βαγγέλης Μανιάτης, Μιχάλης Ψύρρας, Παναγιώτης Πρίφτης, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Χρήστος Λάζος.

Οι κριτικές σε μεγάλα διεθνή μέσα για τον «Βότσεκ» ήταν ενδεικτικές της πανθομολογούμενης επιτυχίας της παραγωγής. Οι Financial Times έγραψαν ότι «η Εθνική Λυρική Σκηνή μπαίνει στη διεθνή σκηνή με τον Βότσεκ», το βρετανικό Opera Now ανέδειξε «τη σπουδαία ερμηνεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο, έναν από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους», το γαλλικό Opéra Magazine έδωσε τίτλο στην κριτική του «Καθηλωτικός Βότσεκ από τον Ολιβιέ Πυ στην Αθήνα», το περιοδικό Classica ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η ερμηνεία του Τάση Χριστογιαννόπουλου είναι τόσο έντονη που σου προκαλεί ασφυξία», ενώ και σύμφωνα με το Diapason «ο Χριστογιαννόπουλος θριάμβευσε στον Βότσεκ του Μπεργκ στην ΕΛΣ».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει: «Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 θα έχουμε τη χαρά να κάνουμε μια παγκόσμια πρεμιέρα μέσα από τις τηλεοράσεις εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον πλανήτη. Είμαστε ευτυχείς που, μετά από πολυετείς προσπάθειες, επιτύχαμε τον στόχο μας, να δείξουμε στο μεγάλο διεθνές κοινό της όπερας την καλλιτεχνική ταυτότητα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέσα από μια εμβληματική μας παραγωγή, την οποία φτιάξαμε από το μηδέν με τις δικές μας δυνάμεις. Η συνεργασία μας με το Mezzo έχει στρατηγικό χαρακτήρα και τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί περαιτέρω, χάρη στην πολύ σημαντική στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Βότσεκ

Για την Ελλάδα, η πρεμιέρα της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2020 έχει οριστεί για τις 21.00 μέσα από την COSMOTE TV.

Ενδεικτικές ώρες μετάδοσης σε κάποιες από τις 80 χώρες στον υπόλοιπο πλανήτη: 19.00 στη Γαλλία, 16.00 στην Αργεντινή, 03.00 στην Κίνα, 07.00 στη Ρωσία, 06.00 στην Αυστραλία, 14.00 στον Καναδά, 04.00 στην Ιαπωνία.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.