Βίντεο: Εκτόξευση πυραύλου με ταχύτητα οκταπλάσια του ήχου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός αντιπλοϊκού (για χρήση εναντίον εχθρικών πλοίων) πυραύλου Zircon από φρεγάτα του στον ρωσικό βορρά- με τον πύραυλο να πλήττει τον στόχο του αφού πέταξε 450 χλμ μέσα σε μερικά λεπτά.

Όπως μετέδωσε το RT, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» αναχώρησε για τη Λευκή Θάλασσα (εντός της Θάλασσας του Μπάρεντς) την Τρίτη. Στο πλαίσιο δοκιμών με πραγματικά πυρά, εκτόξευσε τον πολυηχητικό (πολυηχητικά-hypersonic– χαρακτηρίζονται τα όπλα με ταχύτητα 5 Μαχ και άνω, δηλαδή με ταχύτητα πενταπλάσια αυτής του ήχου και άνω) από ένα από τα σιλό κάθετης εκτόξευσης της. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, είναι η πρώτη φορά που o Zircon δοκιμάζεται για χρήση σε επιχειρήσεις εναντίον πλοίων, με το όπλο να χτυπά απευθείας τον στόχο του σε απόσταση 450 χλμ. Κατά τη δοκιμή, αναφέρθηκε ότι ο πύραυλος έπιασε ταχύτητα 8 Μαχ (οκταπλάσια αυτής του ήχου).

Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε τη δοκιμή, λέγοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Ο Zircon είναι υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια, και η ύπαρξή του είχε αποκαλυφθεί πέρυσι από τον Πούτιν, μαζί με άλλα πολυηχητικά όπλα όπως το Avangard και ο πύραυλος Kinzhal. Ο Zircon θεωρείται πως είναι ικανός να πιάνει ταχύτητες μέχρι και 9 Μαχ και μπορεί να πλήξει στόχους σε ξηρά και θάλασσα σε απόσταση 1.000 χλμ. Προορίζεται για χρήση από υποβρύχια και πλοία, ενώ αναπτύσσεται και μια χερσαία έκδοση.

Ο τομέας των πολυηχητικών όπλων αναδεικνύεται σε μια «αρένα» όπου λαμβάνει χώρα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ κάποιων εκ των ισχυρότερων στρατών του πλανήτη: ΗΠΑ και Κίνα αναπτύσσουν τα δικά τους hypersonicόπλα, ενώ η Ρωσία φαίνεται να επενδύει πολύ στον χώρο, υποστηρίζοντας πως σκοπός των πολυηχητικών της όπλων είναι να διασφαλίσει επαρκή αποτρεπτική ισχύ μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την Anti-Ballistic Missile Treaty το 2002 και την εγκατάσταση αντιπυραυλικών «ασπίδων» κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο Πούτιν έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως η ρωσική πρόοδος στα όπλα αυτά έχει αφήσει πίσω τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.