Πώς θα εφαρμοστεί το «ευέλικτο 10ωρο» – Τι αλλάζει στις γονικές άδειες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε πέντε άξονες κινούνται οι αλλαγές στα εργασιακά. Τι αλλάζει στον συνδικαλιστικό νόμο, πως θα λειτουργεί το προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση απεργίας. Η νέα διαδικασία για το ευέλικτο ωράριο. Τι αλλάζει στις γονικές άδειες.

Εργασία έως και 10 ώρες την ημέρα χωρίς να επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης και κατά συνέπεια το επίπεδο των αμοιβών, θα μπορεί να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), μετά από εισήγηση της επιχείρησης.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, εντός του Νοεμβρίου. Εχθές, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας παρουσίασε τους πέντε άξονες του σχεδίου, στο υπουργικό συμβούλιο, όπου και «κλείδωσαν» οι βασικές αλλαγές στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στο ύψος των υπερωριών, τον συνδικαλιστικό νόμο, τις γονικές άδειες και την ψηφιακή κάρτα εργασίας με παράλληλη, on line παρακολούθηση του ωραρίου κάθε εργαζόμενου.

Βάσει του προγραμματισμού, το σχέδιο νόμου που παρεμβαίνει σε θέματα τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των συνδικάτων και μάλιστα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει εκ των πραγμάτων αναδιατάξει το τοπίο στην εγχώρια αγορά εργασίας, θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, με στόχο να ψηφιστεί πριν από τον Προϋπολογισμό για το 2021.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.