Μια ιδιαίτερη ανάρτηση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Η Αλεξάνδρα Δημοπούλου (ΙΤΥΕ – πανεπιστήμιο Πατρών, Σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων στο θέμα των αδέσποτων), έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση, η οποία, πέραν των όσων σωστών αναφέρει, είναι και άκρως υγιεινή:
Όποιες κι αν είναι οι προσωπικές επιλογές και έξεις μας, είμαι σίγουρη ότι το ανθρώπινο είδος κατά την εξελικτική και προοδευτική πορεία του θα εγκαταλείψει τη συνήθειά του να τρέφεται με κρέας ζώων. Άλλωστε η ανθρωποφαγία που σε εμάς τώρα προκαλεί φρίκη ήταν κάτι το φυσιολογικό κάποτε και δεν συνιστούσε παρά μια συνήθεια. Ο τελευταίος βασιλιάς των Φίντζι Κακομπάου, που έζησε ως το 1883 απολάμβανε να διηγείται το πόσες γλώσσες εχθρών είχε φάει, και μάλιστα του άρεσε να συγκρίνει τη γεύση κρέατος των ιθαγενών και των Ευρωπαίων. Κακομεταχειριζόταν και βασάνιζε τους αιχμαλώτους και τους ανθρώπους που είχε προς χρήση. Ήταν σεβαστός και νομοταγής.
Είναι σίγουρο πως θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε πως το ζήτημα των δικαιωμάτων των μη ανθρώπινων ζώων δεν είναι μια συναισθηματική μοντέρνα αναζήτηση και πολεμική μερικών, αλλά είναι εξέλιξη. Είναι ένας τρόπος να ξανα- σκεφτούμε τα μεγάλα θέματα της ύπαρξης, του κόσμου, της περατότητας και της τρωτότητας του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν.
Άλλωστε η «αρρώστια» της υπεροχής, η αναίδεια, η τάση για κυριαρχία, η έλλειψη αιδούς, συμπόνιας και σεβασμού εκ μέρους των ανθρώπων έχει αποτελέσει στην ιστορία αιτίες αναρίθμητων δεινών, πολέμων, νεκρών και τιμωρίας του ανθρώπινου είδους.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.