Μαγιορκίνης: Σταθεροποίηση στην Αττική, αυξητικές τάσεις σε άλλες περιοχές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως στην Ελλάδα διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο, 391 κρούσματα, 56 από τα οποία συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν στις πύλες εσόδου.
Από αυτά, τα 161 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 25 νέες μολύνσεις κατέγραψε η Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων φαίνεται πως αυξάνεται στους 98, πιέζοντας όπως είπε ο καθηγητής το σύστημα υγείας καθώς πλησιάζει πολύ κοντά σε 100 βαριά ασθενείς από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ως σήμερα έχουν γίνει 37 εκατ διαγνώσεις του κορωνοϊού, με περίπου 8 εκατ εξ αυτών να είναι ενεργοί ασθενείς. Όπως είπε, από τους θετικούς στον ιό, ορισμένοι αναμένεται να νοσήσουν βαριά και 5000 με 6000 θα καταλήξουν εντός του επόμενου 24ωρου.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με επιθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο β’ κύμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη, το οποίο παρουσιάζει επιθετική αύξηση κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες. Όπως είπε, μέτρα λαμβάνονται σε μεγάλες πόλεις με σκοπό την ανάσχεση της επιθετικής αύξησης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Μαγιορκίνης έφερε όμως και το παράδειγμα της Ιρλανδίας που από τα 10 κρούσματα κορωνοϊού το περασμένο διάστημα, έφτασε να καταγράφει 100 μολύνσεις τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει, όπως είπε, την ικανότητα επαναφοράς του ιού ακόμη και σε χώρες που είναι εξαιρετικά απομονωμένες. Τέλος, σημείωσε πως σε Ισπανία και Δανία διαφαίνεται μικρή και σταθερή πτώση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σταθεροποίηση στην Αττική, αυξητικές τάσεις σε άλλες περιοχές
Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό έχει τάση σταθεροποίησης του μέσου όρου ημερήσιων θανάτων μεταξύ 5 και 6. Ενδείξεις σταθεροποίησης διαφαίνονται όμως και στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική, αλλά αυτή η εξέλιξη θα φανεί πιο ξεκάθαρα την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε πως παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε κρούσματα κορωνοϊού εκτός Αττικής. Ο κ. Μαγιορκίνης απηύθηνε και πάλι έκκληση για τήρηση των κανόνων υγιεινής και της απόστασης, ειδικά από τους επαγγελματίες, καθώς όπως τόνισε η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση που ήδη βλέπουμε σε άλλες χώρες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.