Υπουργείο Υγείας-Μαγιορκίνης: Καταγράφονται ήπιες αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και τους θανάτους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, που κατέγραψε ρεκόρ νέων μολύνσεων με 508 περιπτώσεις το τελευταίο 24ωρο. Από αυτές, 64 συνδέονται με γνωστές συρροές, όπως είπε, ενώ 227 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Αττική και 63 στη Θεσσαλονίκη.

Η πανδημία του κορωνοϊού σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινές διαγνώσεις, προσεγγίζοντας τις 400.000 την ημέρα παγκοσμίως, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών δεν έχει παρουσιάσει ανάλογη αύξηση και κυμαίνεται σε περίπου 6.000 την ημέρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε μια σύντομη αναφορά στα νέα, αυστηρότερα μέτρα που λαμβάνουν χώρες της Ευρώπης, όπως η Τσεχία που μπήκε σε μερικό lockdown για 3 εβδομάδες, η Γαλλία όπου εφαρμόστηκαν νέα αυστηρά μέτρα στο Παρίσι και 8 ακόμη μεγάλες πόλεις και η Βρετανία.

Αυξητικές τάσεις στην Αττική, αυξημένα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κοζάνη
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, στη χώρα μας καταγράφονται ήπιες αυξητικές τάσεις, ενώ σήμερα καταγράφτηκαν για πρώτη φορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τις 500 διαγνώσεις.

Η τάση σταθεροποίησης στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης που εξήγησε πως καταγράφονται 1.200 και 1300 διαγνώσεις ανά εβδομάδα από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε πως με την πτώση της θερμοκρασίας αυτή η ισορροπία μπορεί να διασπαστεί. Επιπλέον, σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση σε άλλες ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και φυσικά η Κοζάνη που τέθηκε σε τοπικό lockdown.

Αναφορικά με τους νεκρούς από τον κορωνοϊό στη χώρα, ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων άγγιξε τους 7 ανά ημέρα, παρουσίασε δηλαδή αύξηση. Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως η πλειοψηφία των θανόντων παρουσιάζουν υποκείμενα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση, το κέντρο βάρους της επιδημίας παραμένει στην Ελλάδα, η περιφέρεια Αττικής.

Η επιδημία βρίσκεται σε σημείο ανοδικής καμπής με την πτώση της θερμοκρασίας να προβλέπεται ότι θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, είπε ο καθηγητής και κάλεσε τους πολίτες «να αυξήσουμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή των κανόνων προστασίας».

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.