Έρευνα: Το αντιγριπικό εμβόλιο βοηθάει τον οργανισμό κατά του κορονοϊού – Επιφυλάξεις Μαγιορκίνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ορισμένους ανθρώπους, να αμυνθούν καλύτερα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 και της λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες.

Η μελέτη τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολλανδικών νοσοκομείων βρήκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον προηγούμενο χειμώνα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον νέο ιό. Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα, στα οποία φάνηκε ότι το περυσινό τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο ενισχύει την άμυνα των υγιών κυττάρων, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την αντίδραση των κυτταροκινών, ώστε να τα κύτταρα ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά όχι μόνο κατά των ιών της γρίπης, αλλά και κατά του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρουμανικής καταγωγής καθηγητή λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας Μιχάι Νετέα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσαν ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει πως το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι και των δύο λοιμώξεων, τόσο της γρίπης όσο και της Covid-19, φέτος το χειμώνα».
Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ’ εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και άλλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορονοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη. Παραμένει άγνωστος ακόμη ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να παρέχει αυτή την αυξημένη προστασία.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ρωτήθηκε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας, για το εάν και κατά πόσον το εμβόλιο κατά της γρίπης παρέχει μιας κάποιας μορφή προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο ερώτημα βασίστηκε σε μια έρευνα Ολλανδών επιστημόνων, βάσει της οποίας προκύπτει πως το αντιγριπικό εμβόλιο καθίσταται «σύμμαχος» στη μάχη έναντι του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε για το θέμα αυτό: «Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης – Γενικά τα εμβόλια μεταξύ τους μπορούν να έχουν “διασταυρούμενες” μορφές ενίσχυσης. Για παράδειγμα, στην κατηγορία αυτή ανήκει το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης, λόγω του ευρέος φάσματος ανοσιακών αποκρίσεων που προκαλεί. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να το θεωρήσουμε αρκετό, για να μας προστατεύσει έναντι του κορωνοϊού».

«Σε κάθε περίπτωση, η ολλανδική μελέτη δεν συνιστά κλινική μελέτη, αλλά εργαστηριακή μιας και σε αυτή αναφέρεται το στοιχείο της αύξησης των κυτταροκινών. Δεν ξέρουμε, επομένως, σε τι ποσοστό συμβαίνει αυτό και αν προσφέρει πραγματική θωράκιση έναντι του κορωνοϊού», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Μαγιορκίνης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.