Βίντεο: Σ’ ένα στοιχειωμένο κάστρο της βόρειας Ουαλίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Είναι εγκατατελειμμένο εδώ και δεκαετίες. Ο Μαρκ Μπάκερ που έχει την ευθύνη της αποκατάστασής του, μίλησε στο Insider για την μακρά ιστορία του κάστρου Γκριχ που έρχεται στην επικαιρότητα διότι θα φιλοξενήσει τα γυρίσματα της νέας σαιζόν του ριάλιτι I’m a Celebrity get me out of here του ιταλικού ITV. Χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως προσωπική κατοικία και στη συνέχεια ως δημοφιλές μέρος για μεσαιωνικές αναπαραστάσεις. Λέγεται ότι είναι στοιχειωμένο από την πρώην ιδιοκτήτριά του, κόμισσα Γουίνιφρεντ.

.

Λόγω της γοτθικής αρχιτεκτονικής του, το κάστρο θεωρείται τοπικό ορόσημο. «Είναι σαν να βγαίνει μέσα από τη φαντασία σου», λέει ο Μπάκερ στο Insider. «Είναι σαν ένα παραμύθι».

.

Το 1812, ο Λόιντ Χέσκεθ Μπάμπφορντ – Χέσκεθ άρχισε να χτίζει το κάστρο ως μνημείο για την οικογένεια της μητέρας του, τους Λόιντς του Γκριχ. Μόλις ολοκληρώθηκε, χρησιμοποίησε το κάστρο ως ιδιωτική κατοικία. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, οι χώροι του κάστρου συνέχισαν να επεκτείνονται και να αναπτύσσονται..

Το κτήμα είναι γεμάτο με κρυμμένους θησαυρούς από τη μακρά ιστορία του κάστρου. Ο Μπάκερ αναφέρει ότι οι τοίχοι του κάστρου καλύπτουν μια απόσταση εννέα μιλίων τα οποία σήμερα, είναι καλυμμένα με πράσινο και είναι πλήρως εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Ο Λόιντ άφησε το κάστρο στον γιο του, Ρόμπερτ Μπάμφορντ – Χέσκεθ, ο οποίος μετακόμισε με τη σύζυγό του, Έλεν. Το ζευγάρι επέκτεινε κι άλλο τους χώρους του κάστρου. Η μεγαλύτερη συνεισφορά τους ήταν οι κήποι του κάστρου που γέμισαν δέντρα.

.

Ο Ρόμπερτ και η Έλεν άφησαν με τη σειρά τους το κάστρο στην κόρη τους, την κόμισσα Γουίνιφρεντ και τον σύζυγό της. Εκείνοι ανέθεσαν στον βρετανό αρχιτέκτονα Ντέτμαρ Μπλόου να χτίσει μια μαρμάρινη κλίμακα με 52 σκαλιά στους εξωτερικούς χώρους του οικήματος – η οποία υπάρχει ακόμα.

.

Το κάστρο Γκριχ έγινε γνωστό ως «Ο εκθεσιακός χώρος της Ουαλίας» όπου τουρίστες συνέρρεαν για να βιώσουν μεσαιωνικές αναπαραστάσεις. Περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες ανέβηκαν στη διάσημη μαρμάρινη σκάλα επί δύο δεκαετίες.

Το 1985 το κάστρο έκλεισε κι επισήμως κι εγκαταλείφθηκε. Παρ′ ότι ήταν ερειπωμένο, έγινε το σκηνικό της ταινίας του 1997 Prince Valiant με την Κάθρην Χάιγκλ.

Η πιο κοινή ιστορία φαντασμάτων που ακούγεται στο κάστρο Γκριχ είναι ότι η κόμισσα Γουίνιφρεντ – μια ισχυρή γυναίκα που επένδυσε σε νοσοκομεία, τέχνη και θρησκεία – στοιχειώνει τα ερείπια. Οι άνθρωποι λένε ότι η ψυχή της τριγυρνά μέρα – νύχτα στο επιβλητικό κάστρο.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.