Νέα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού-Σε αυτή τη χώρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διευκρινίσεις συνεχίζεται να δίνονται και σήμερα ως προς τους νέους περιορισμούς που προβλέπονται στην Αυστρία στα αυστηρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού που είχε εξαγγείλει η αυστριακή κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη και που ισχύουν ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Ειδικότερα, για την περίπτωση εκδηλώσεων σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίες δεν είναι επαγγελματικά οργανωμένες και χωρίς κατανεμημένες και επισημασμένες θέσεις και στις οποίες επιτρέπονται μόνο δέκα άτομα, το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη διευκρινίζει πως ο όρος εκδήλωση ερμηνεύεται στενά για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
Το όριο των δέκα ατόμων ισχύει επομένως κατ ‘αρχήν για τις “κοινωνικές δραστηριότητες σε ομάδες” που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, και αυτό περιλαμβάνει “ειδικά προγραμματισμένες συναντήσεις και δραστηριότητες για διασκέδαση, ψυχαγωγία, σωματική και πνευματική εκπαίδευση”. Μικρότερες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις όπως επίσης εκδηλώσεις ελεύθερου χρόνου που προσφέρουν μόνο θέσεις ορθίων και κανένα σχέδιο ασφάλειας πρέπει επομένως να περιορίζονται σε δέκα άτομα, αντί των 50 που ίσχυε έως πρόσφατα.

Αυτό ισχύει για παράδειγμα σε μαθήματα γιόγκα, γύρους χαρτοπαιξίας, βραδιές παιχνιδιών, όπως επίσης για γάμους, προβολές ταινιών, εκθέσεις, συνέδρια, μαθήματα κατάρτισης και περαιτέρω εκπαίδευση χωρίς καμία επιτακτική επαγγελματική ανάγκη, ενώ μόνη εξαίρεση είναι κηδείες.

Οι οργανισμοί διάσωσης και πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επηρεάζονται στην εκπαίδευσή τους και στην περαιτέρω κατάρτιση, στο βαθμό που έχουν λάβει εδώ και καιρό προληπτικά μέτρα και προφυλάξεις κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα κέντρα κατάρτισής τους, ενώ απαιτείται η παρακολούθηση μαθημάτων να γίνεται από σταθερές θέσεις-καθίσματα και να υπάρχει εντεταλμένος Covid-19.

Σε εξωτερικούς χώρους, για ομαδικές δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου ισχύει μέγιστο όριο 100 ατόμων, ενώ για επαγγελματικές εκδηλώσεις με σχέδιο ασφάλειας και σταθερά καθίσματα, το όριο αυξάνεται έως και 3.000 άτομα, σε εσωτερικούς χώρους έως 1.500.

Εάν η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου δεν μπορεί να τηρηθεί και δεν υπάρχουν άλλες προστατευτικές εγκαταστάσεις –όπως χωρίσματα από πλεξιγκλάς– είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους καθήμενους, αλλά, άτομα που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό εξαιρούνται από τον κανόνα της απόστασης.

Για εκδηλώσεις με περισσότερα από 200 άτομα, είναι απαραίτητο να διοριστεί εντεταλμένος Covid 19 και να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο σχέδιο πρόληψης, ενώ οι εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 500 άτομα χρειάζονται γενικά επίσημη έγκριση από τις αρχές, και για υπαίθριες εκδηλώσεις, αυτό το όριο είναι 750 άτομα.

Όλες οι εμπορικές εκθέσεις και εκθέσεις με συμμετοχή κοινού πρέπει να εγκριθούν επίσημα και χρειάζονται έναν εντεταλμένο Covid 19, όπως επίσης ένα σχέδιο πρόληψης και εκπαιδευμένους υπαλλήλους. Ανεξάρτητα από το εάν η εμπορική έκθεση πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους ή σε κλειστούς χώρους, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ακόμη και αν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ενός μέτρου.

Το ίδιο ισχύει και στις αγορές, ενώ στην περίπτωση διαλέξεων ή σεμιναρίων σε εμπορικές εκθέσεις, οι επισκέπτες πρέπει να περιορίζονται στα όρια που προβλέπονται γενικά για τις εκδηλώσεις.

Υπάρχει επίσης μια γενική υποχρέωση χρήσης μάσκας σε αθλητικές εγκαταστάσεις εσωτερικού χώρου, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες, ενώ η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί στη διάρκεια της άθλησης.

Στα στούντιο γυμναστικής που εξαιρούνται από τον κανόνα των δέκα ατόμων, πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας μεταξύ των οργάνων γυμναστικής ή των χώρων προπόνησης.

Στα αθλήματα χόμπι, το όριο δέκα ατόμων δεν ισχύει για ομαδικά αθλήματα όπου απαιτούνται περισσότεροι από δέκα αθλητές, και στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το χόκεϊ επί πάγου, οι παίκτες και των δύο ομάδων δεν συνυπολογίζονται στον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επιτρεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων “περιορίζεται από τον αριθμό των παικτών που απαιτούνται από το αντίστοιχο άθλημα”, τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Γενικά, τα ανώτερα όρια συμμετεχόντων δεν ισχύουν για τον επαγγελματικό αθλητισμό ή τον επαγγελματικό χώρο, όπου για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε οικοδομές, οι οποίοι συχνά εργάζονται σε περιορισμένους χώρους, δεν χρειάζεται να υπολογίζουν πόσοι συνάδελφοι βρίσκονται δίπλα τους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.