Τα νέα ευρήματα μελέτης για την έλλειψη της βιταμίνης D

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νέα ευρήματα που συσχετίζουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως της σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Η ανεπάρκεια αυτή ενδέχεται επίσης να αυξάνει και τον κίνδυνο θανάτου.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Οι ερευνητές εξέτασαν σε 235 ασθενείς τα επίπεδα της βιταμίνης D και την έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D διέτρεχαν κατά 52% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποκύψουν στη νόσο.

Από τους ασθενείς της μελέτης, μόλις το 33% είχαν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης. Ταυτοχρόνως, το 74% των συμμετεχόντων είχαν σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, λένε οι ερευνητές. Είναι επίσης πιθανό να καταπολεμά τη φλεγμονή. Τα χαρακτηριστικά αυτά την καθιστούν απαραίτητη για την μάχη που δίνει ο ανθρώπινος οργανισμός εναντίον του νέου ιού.

Δυστυχώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί αληθινό δεινό στις σύγχρονες κοινωνίες της Δύσης. Κύρια αιτία η ελλιπής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία του ηλίου που είναι απαραίτητη για τη σύνθεσή της. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι δεν τρώμε αρκετά λιπαρά ψάρια ή/και αρκετά εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ούτε όμως παίρνουμε και συμπληρώματα, που θα ήταν μια λύση εφ’ όσον το συνιστούσε ο γιατρός μας.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One. Όπως γράφουν οι ερευνητές, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη D επηρεάζει τόσο την εγγενή (φυσική) ανοσία, όσο και την επίκτητη.

Δρα επίσης ως διαμεσολαβητής σε διάφορους σημαντικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύεται ότι μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη είχαν ηλικία 20-90 ετών. Το 37,5% ήσαν άνω των 65 ετών και το 66% είχαν ιστορικό τουλάχιστον μίας χρόνιας νόσου (π.χ. διαβήτη, υπέρτασης κ.λπ.).

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετιζόταν:

  • Με τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19
  • Τη θνησιμότητα στη διάρκεια της νοσηλείας
  • Τα επίπεδα ορισμένων δεικτών φλεγμονής στο αίμα των ασθενών

Τα ευρήματα

Πιο αναλυτικά, οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Ήταν επίσης πιθανότερο να μην έχουν τις αισθήσεις τους κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν διασωλήνωση ή/και να εκδηλώσουν οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Το σύνδρομο αυτό είναι μια κατάσταση που οδηγεί στην αναπνευστική ανεπάρκεια. Αποδεικνύεται μοιραίο για πολλούς ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Όσον αφορά τη θνησιμότητα, η νέα μελέτη έδειξε ότι από τους ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών κατέληξε:

  • Το 6,3% όσων διέθεταν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους (πάνω από 40 ng/ml)
  • Το 9,7% όσων είχαν επαρκή βιταμίνη D (30-39 ng/ml)
  • Το 20% όσων είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D (κάτω από 30 ng/ml)

 

 

 

 

 

 

πηγή iatropedia.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.