Οι ανακοινώσεις Τσιόδρα-Χαρδαλιά – 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επιστρέφει από σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 207 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10524, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2112 (20.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4710 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 271 θανάτους συνολικά στη χώρα. 97 (35.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Κλείνοντας ο Αύγουστος, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα από τα 5.730 κρούσματα, τα 4.810 κρούσματα ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα. Όπως εξήγησε, το 67% των εγχώριων μολύνσεων ανέφερε στενή επαφή με βεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, 681 από αυτά ήταν μέρος σημαντικών συρροών σε επαγγελματικούς χώρους (όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα) και κοσμικά γεγονότα (γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη).

«Μας ανησυχούν επιδημίες σε κλειστές δομές» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος ειδικά στα γηροκομεία, καθώς τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας μέσα στον Αύγουστο. Όπως είπε, 137 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί σε κλειστές δομές σε ενοίκους και προσωπικό και δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. «Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Τι δείχνουν έρευνες για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία όπως είπε μπορεί να φέρει σημαντικά ευρήματα στην διαμόρφωση θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως επιστήμονες στην Ιταλία, ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στην καρδιά όλων των ασθενών Covid-19 που πέθαναν. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως και «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων, το 40% των ασθενών».

Για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Αισιοδοξώ πως θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο. Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Να μιλάμε με δεδομένα» τόνισε.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα σχολεία
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο ζήτημα των παιδιών και της επιστροφής στα σχολεία, η οποία όπως έγινε γνωστό νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, σε έρευνα στη Βρετανία σε 651 παιδιά που νόσησαν από τον ιό, επιβεβαιώθηκε η μικρή πιθανότητα εμφάνισης βαριάς νόσου. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους διδάσκοντες έχουν μεγάλη σημασία για την συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας των σχολείων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως η επιτροπή είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα, αν τα δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας, είτε σε επιμέρους περιοχές. Όπως είπε ωστόσο «η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όταν δεν συνδυάζεται από άλλα μέτρα δεν φαίνεται να συμβάλει στον περιορισμό του ιού».

Η σωστή χρήση μάσκας βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού, αρκεί να γίνεται σωστά, να είμαστε εκπαιδευμένοι γι’ αυτό, τόνισε ο λοιμωξιολόγος. Η μάσκα περιορίζει τη διασπορά, είπε και προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF, ως ένα μέρος των μέτρων.

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον τρόπο αυτό θα προλάβουμε τους αναπνευστικούς ιούς, όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και τη γρίπη. «Η χρήση της μάσκας προστατεύει ακόμη περισσότερο τους άλλους. Μας διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν έχουμε υψηλά επιδημιολογικά φορτία», είπε.

Οι γονείς να δώσουν το παράδειγμα της χρήσης μάσκας
Ο λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά προβάλλει πολλά προβλήματα. Όπως είπε, στα πολύ μικρά παιδιά, εκείνο που ενδιαφέρει είναι περισσότερο ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της χρήσης αυτής. «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα διάλειμμα από τη χρήση μάσκας» είπε και τόνισε τη σημασία του παραδείγματος από τους γονείς. «Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα εκεί που απαιτείται, τότε περνούν το μήνυμα ότι είναι απαραίτητη» είπε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η εξοικείωση με τη χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής απασχόλησης, θα πρέπει να προηγείται της σχολικής δραστηριότητας. «Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, στα μεγαλύτερα θα τους οδηγήσουμε στην αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών» είπε.

«Με ένα σωστό εμβόλιο θα ξεπεράσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα»
«Αν φερθούμε σωστά, θα έρθει το εμβόλιο, θα ξεπεράσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα που κι εμένα δεν μου αρέσει» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας που σημείωσε για τη μάσκα χαρακτηριστικά: «Τη θεωρώ ένα μαχαίρι με δυο όψεις τη μάσκα. Από τη μια χρησιμοποιείται για καλό σκοπό, από τους γιατρούς, τα μικρά παιδάκια και τώρα για λίγο στις κοινωνικές μας δραστηριότητες […] από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό, να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown», είπε.

Θέλοντας να απαντήσει στις φωνές που σημειώνουν πως στο παρελθόν η επιτροπή δεν ήταν υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως από τον Απρίλιο, οι οδηγίες άλλαξαν. «Με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και η επιτροπή μας υιοθέτησε τις νέες πρακτικές» είπε και αποκάλυψε πως και τότε, οι απόψεις των ειδικών στην Ελλάδα είχαν μοιραστεί αναφορικά με την χρήση ή όχι της μάσκας.

«Μακάρι γρήγορα και ελπίζω με ένα καλά ελεγμένο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να τελειώσουν αυτοί οι περιορισμοί να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα και να δούμε στο πρόσωπο ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά» σημείωσε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Νομίζω ότι ταπεινά πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί» είπε κλείνοντας ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Να ζητούμε λύσεις με βοήθεια από τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες. Η εσωτερική μας φωνή και η συνείδηση θα παραμένουν οι κριτές μας».

 

 

 

 

 

 

iefimerida.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.