Αύξηση 40% στις συντάξεις ψήφισε η Βουλή σε αυτή την χώρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Κοινοβούλιο στη Ρουμανία ενέκρινε αύξηση 40% στις συντάξεις την Τρίτη (22.09.2020), ανατρέποντας τη μικρότερη αύξηση της κεντρώας κυβέρνησης μειοψηφίας και ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, δύο μήνες πριν τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.

Η κεντρώα κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λούντοβιτς Όρμπαν, που έχει αυξήσει τις συντάξεις κατά 14% και έχει προσπαθήσει να περιορίσει άλλες πρωτοβουλίες για δημόσιες δαπάνες από βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα προσφύγει κατά της αύξησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Εάν η προσφυγή αποτύχει, ο κεντρώος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις θα μπορεί, επίσης, να κερδίσει λίγο χρόνο καθυστερώντας να υπογράψει την απόφαση ώστε να καταστεί νόμος, με την ελπίδα ότι οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου θα οδηγήσουν σε μια νέα πλειοψηφία και έτσι θα αποφευχθεί μια μεγαλύτερη τρύπα στα δημόσια οικονομικά.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση θα οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 11% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, ενώ αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αγορές δεν θα καλύψουν ένα τέτοιο έλλειμμα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.