Σοκολάτα: Από ποια σοβαρή ασθένεια μας προστατεύει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αν το στρες της εποχής σάς ώθησε να στραφείτε στη σοκολάτα για… ενίσχυση, μην έχετε τύψεις. Μια νέα ανάλυση προγενέστερων μελετών αποκαλύπτει έναν καλό λόγο για να απολαμβάνετε (με μέτρο) την αγαπημένη λιχουδιά.

Όπως έδειξε, όσοι τρώνε συστηματικά λίγη σοκολάτα έχουν σχεδόν 10% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν την ακουμπούν ποτέ.

Πόσο συχνά πρέπει να την καταναλώνει κάποιος για να αποκομίσει αυτό το όφελος; Σύμφωνα με τη μελέτη, μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chayakrit Krittanawong, καρδιολόγος στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Χιούστον.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι λίγη σοκολάτα βοηθεί τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς να διατηρούνται υγιή», είπε. «Κατά το παρελθόν, κλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι η σοκολάτα ωφελεί τόσο τα αγγεία όσο και την αρτηριακή πίεση. Στην παρούσα μελέτη θέλαμε να δούμε εάν και με ποιον τρόπο επηρεάζει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς».

Η μελέτη διεξήχθη με την ανάλυση έξι προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες 336.289 εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες. Μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει πόση σοκολάτα έτρωγαν.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, αλλά σχεδόν 69.000 ήσαν Σουηδοί και 1.200 Αυστραλοί.

Στη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 9 ετών, 14.043 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο και 4.667 έπαθαν έμφραγμα. Το έμφραγμα εκδηλώνεται όταν επιδεινωθεί αρκετά η στεφανιαία νόσος (καρδιοπάθεια) και παρεμποδιστεί η ροή αίματος στην καρδιά.

Η μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση σοκολάτας μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η σοκολάτα περιέχει θρεπτικά συστατικά τα οποία ωφελούν την καρδιά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Φλαβονοειδή
Μεθυλξανθίνες
Πολυφαινόλες
Στεαρικό οξύ

Τα συστατικά αυτά μπορεί να ελαττώσουν τη φλεγμονή και να αυξήσουν την καλή ή HDL χοληστερόλη. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.