Τα οράματα των ορδών του παρελθόντος που στοιχειώνουν τον Ερντογάν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Του Αλέξανδρου Καλλέργη

Με εξαιρετική ανησυχία ο Ελληνισμός παρακολουθεί την ολοένα και περισσότερο προκλητική στάση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν που στην πραγματικότητα ονειρεύεται να γίνει πραγματικός Σουλτάνος και να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Για τον Ερντογάν είναι όλο και πιο δύσκολο να κρύψει τους αληθινούς σκοπούς του, καθώς με κάθε τρόπο αμφισβητεί και υποτιμά τον θεμελιωτή του σύγχρονου Τουρκικού κράτους.

Για τους Έλληνες ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι σφαγέας. Για τους Τούρκους όμως είναι γενάρχης και στο όνομά του ομνύουν, όλοι οι μετέπειτα αρχηγοί του κράτους.

Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τον «Σουλτάνο». Αυτός ονειρεύεται παλιά μεγαλεία που πηγάζουν από παλιές και αρχαίες ιστορίες. Όχι μόνο την εποχή του Μωάμεθ Β΄ που μπήκε στην Πόλη το 1453. Ο Ερντογάν αισθάνεται συνεχιστής όλων των Μογγολικών και προμογγολικών ορδών που ήρθαν από τα βάθη της Ασίας για να ξεχυθούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα πανάρχαιο ένστικτο τον οδηγεί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται ότι τον οδηγεί τον πνεύμα του Νταριοντάνα, του Δαρείου, του Ξέρξη και φυσικά του Μωάμεθ Β΄και του Σουλεϊμάν.

Ο Νταριοντάνα (στα ελληνικά Δηριάδης) ήταν ο αρχηγός των Υξώς που επιχείρησαν να καταλάβουν τη Δύση τον 17ο π.Χ. αιώνα.

Ο Δηριάδης συγκέντρωσε έναν τεράστιο στρατό και στόλο για τα δεδομένα της εποχής με ασύγκριτη τεχνολογία, πολύ μπροστά από την εποχή της. Τον ακολούθησαν μισθοφόροι Βακτριανοί, Σάκες, Τάταροι, Αιθίοπες και άλλοι. Ο επιβλητικός στόλος του αριθμούσε πάνω από 300 πλοία.

Οι Ελληνικές πόλεις ενώθηκαν υπό τον Διόνυσο Β, βασιλιά των Εγγελεάτων (Αχρίδα) και μετά από πολλές μάχες κατατρόπωσαν τους Υξώς, σταματώντας την πρώτη εισβολή.

Η δεύτερη και η τρίτη εισβολή ήταν των στρατηγών του Δαρείου, Μαρδόνιου (καταστράφηκε η στρατιά του από τους Θράκες) και των Δάτη και Αρταφέρνη που ηττήθηκαν στον Μαραθώνα, το 490 π.Χ., από τον Μιλτιάδη.

Ακολούθησε η τέταρτη εισβολή με τον Ξέρξη, που αφού αντιμετώπισε τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, ηττήθηκε στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., τη μάχη των Πλαταιών και της Μυκάλης το 479 π.Χ.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δέχθηκε πολλές επιθέσεις από Αραβικά και Ασιατικά φύλλα, ήδη από τον 6ο αιώνα. Πιο σημαντικό ορόσημο η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 717-718 μ.Χ. από τον Μασλαμπά Ιμπν Αλ Μαλίκ, ο οποίος ηττήθηκε από τον στρατηγό Λέοντα, υπό τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Γ΄.

Ακολούθησαν οι επιθέσεις των Σελτζούκων και μετά των Οθωμανών. Ο Μωάμεθ ο Β, όταν κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη, πήγε να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία και έκτοτε ο ναός έγινε τζαμί για 500 χρόνια.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι οι τεράστιοι στρατοί που συγκέντρωσαν αλλά και η τεχνολογική υπεροπλία, πολύ μπροστά από την εποχή τους. Όπως τα κανόνια του Μωάμεθ Β΄, πολύ καλύτερα από τα πιο εξελιγμένα όπλα της Δύσης.

Πεντακόσια χρόνια μετά ο Κεμάλ Ατατούρκ που ονειρεύτηκε μια Τουρκία πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά (Ελληνικά) ιδεώδη, την μετέτρεψε εκ νέου σε Μουσείο.

Όμως οι αντιστάσεις στην Τουρκική κοινωνία με πρωτοστάτη τον Ερντογάν ήταν πολλές και τελικά οι νέοοθωμανοί, πήραν το πάνω χέρι.

Θαυμάζοντας τους αρχαίους και σύγχρονους προγόνους, έχοντας και πάλι στρατιωτική υπεροπλία και εξελιγμένη τεχνολογία, ο Ερντογάν, επιχειρεί να γελοιοποιήσει την χριστιανική δύση και να προσελκύσει το (σουνιτικό τουλάχιστον) ισλάμ υπό τη ηγεσία του.

Μόνος φραγμός στα όνειρα και τις επιδιώξεις του οι Έλληνες και η… παράδοση!

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.