Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Εκτίμηση για 15.000 ασυμπτωματικούς που δεν το γνωρίζουν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 15.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα που οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν, προχώρησε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων.

«Έως 15.000 άνθρωποι κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι από κορωνοϊό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή.

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεκτικός με κάποια σχετική απομόνωση.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα νέα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, άφησαν «αποτύπωμα» με τη μείωση των κρουσμάτων, ενώ εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα γίνουν τοπικά lockdown.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.