Κορωνοϊός: Προβληματίζει η επιστροφή των εκδρομέων – 950 κρούσματα σε 4 μέρες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συναγερμός για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αλλά και ενόψει του κύματος επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά προς τα μεγάλα αστικά κέντρα έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες.

Οι λοιμωξιολόγοι χτυπούν καθημερινά καμπανάκι για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν όλοι ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους νέους καθώς αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί και μεταφέρουν τον ιό από τα νησιά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η έξαρση των κρουσμάτων και η σταθεροποίησή τους σε υψηλά επίπεδα δείχνει πως είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος.

Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες καθώς από τη Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου, που όπως εκτιμάται – αν δεν τηρηθούν τα μέτρα – θα επιδράσουν  σε μεγάλο βαθμό στην πορεία του ιού στην χώρα μας.

Ήδη στα λιμάνια της χώρας πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ σε όσους επιστρέφουν από τα νησιά σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στον ιό και μην έχουμε νέα έξαρση στα αστικά κέντρα στα οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας).

Μόνο σε τέσσερις ημέρες δηλαδή, τα κρούσματα στη χώρα ανήλθαν 950 ενώ τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα φανεί εάν τα μέτρα που ελήφθησαν λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο απέδωσαν ή χρειάζονται και πρόσθετα τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι στο «τραπέζι».

Είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας το πρωί στο MEGA τόνισε ότι «φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος. Το πόσο ψηλό θα είναι, τι ορμή θα έχει, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας. Τα μέτρα επαρκούν εφόσον τηρηθούν. Αν τα τηρήσουμε πιστεύω ότι θα δούμε αναστροφή, αλλά όχι σε μία δύο εβδομάδες, θα χρειαστούν περισσότερες. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό».

«Ο αριθμός των θετικών δεν θα παραμείνει σταθερός. Ή θα ανέβει ή θα κατέβει. Αν αρχίσουν οι αριθμοί να ανεβαίνουν θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αν αρχίζουν να κατεβαίνουν τότε θα πάμε στα σχολεία κανονικά όπως προβλέψαμε με μάσκα και αποστάσεις. Τα παιδιά από το καλοκαίρι όταν λειτούργησε το σχολείο, η συμπεριφορά τους και η προσαρμογή τους ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Οι νέοι και τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.