Γώγος: Στα όρια του συναγερμού η κατάσταση – Kατέληξε το βράδυ της Τρίτης κι ένας 88χρονος ασθενής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό δεν αφήνει πλέον η κατακόρυφη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα αριθμητικά δεδομένα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες, δεδομένου ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης κατέληξε ένας 88χρονος ασθενής με υποκείμενα νοσήματα, μετά από επιπλοκές της νόσου Covid 19.

O ηλικιωμένος άνδρας νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ενώ το περιστατικό συνδέεται με τη διασπορά του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον έκτο θάνατο μεταξύ των κρουσμάτων από το γηροκομείο.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 233.

Σταματά να δέχεται νέα κρούσματα το ΑΧΕΠΑ – 14 υγειονομικοί θετικοί στον ιό

Λόγω της εμφάνισης 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ του ιατρικού καινοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, μέχρι και τις 21 Αυγούστου το Νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασίααπολύμανσης.

Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και εντολή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, ορίζονται στην 3η και 4η ΥΠΕ ως Νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την 3η και 4η ΥΠΕ, συγκροτείται Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά ο εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από κανονική άδεια.

Χ. Γώγος: Στα όρια του συναγερμού η κατάσταση- Τι είπε για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού και το πώς θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Όπως ο ίδιος ανέφερε το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι η λύση και το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% και να εφαρμοστεί στο 70%, ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης. «Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πώς θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημειώνει ότι είναι το πρώτο εμβόλιο που θα έρθει στην ΕΕ. «Προχωρούν και άλλα, αλλά ακόμα είναι πίσω τα υπόλοιπα».

Παράλληλα, αναφορικά με το σημερινό αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων (269) υπογράμμισε πως τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού και τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200, ενώ επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι νοσούν, επιβεβαιώνοντας αυτά που δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ ο κ. Δερμιτζάκης για τα χιλιάδες κρούσματα ασυμπτωματικών στην Ελλάδα.

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα ανέφερε πως είναι λίγο παραπάνω από 1 και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.