Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ θα «βάλει πλάτη» στα εθνικά ζητήματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το ΚΙΝΑΛ θα «βάλει πλάτη» στα εθνικά ζητήματα, είπε η κ. Γεννηματά στην τοποθέτησή της στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να στηρίξει «παρών» στη συμφωνία με Αίγυπτο λέγοντας ότι θα βάλει το κεφάλι του στην άμμο.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε παρών ούτε απών σε αυτό το καίριο ζήτημα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν κρύβει το κεφάλι στην άμμο αλλά βάζει πλάτη για τον τόπο αυτό σημαίνει για μας πατριωτισμός. Ο πατριωτισμός είναι στοιχείο της δικής μας ταυτότητας, βάζουμε πάνω απ’ όλα την πατρίδα δεν υποχωρούμε σε θέματα κυριαρχίας και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με αξιοποίηση των συμμαχιών μας και βεβαίως εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας αλλά δεν μισούμε τους γείτονες μας. Αυτό το πατριωτικό στίγμα αποτέλεσε την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, δε βλέπαμε ποτέ την Ελλάδα σαν μια μικρή χώρα που περιμένει από τις αποφάσεις των άλλων να δει τι θα της ξημερώσει αλλά αντίθετα την βλέπαμε και τότε και τώρα ως ένα σημαντικό παίκτη στην περιοχή».

«Θετική ψήφος δεν σημαίνει λευκή επιταγή»
Παρά την θετική ψήφο στην συμφωνία για την Αίγυπτο η κυρία Γεννηματά άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως η θετική ψήφος είναι αναγκαστική λόγω του τούρκολιβυκού μνημονίου και ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει λευκή επιταγή στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

«Μην πανηγυρίζετε για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μία αναγκαστική επιλογή όσο μας αφορά γιατί δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχτούμε μερική οριοθέτηση αν δεν είχε προηγηθεί το παράνομο τούρκολιβυκό μνημόνιο. Πρέπει να δεσμευθείτε ότι μερική συμφωνία δε σημαίνει υποχώρηση από τις πάγιες εθνικές θέσεις και ότι δεν εκχωρούμε τίποτα, για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε υπόνοια δημιουργίας τετελεσμένων πέραν από τον 28 μεσημβρινό από την πλευρά της Τουρκίας. Ψηφίζουμε ναι γιατί θεωρούμε ότι διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά δεν το ακυρώνει. Αυτή την ώρα οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε ότι στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε η εσωτερική αναμέτρηση και οι διχαστικές συγκρούσεις μόνο την τουρκική πλευρά ευνοούν και τις προσφέρουν πρόσθετα επιχειρήματα. Ψηφίζουμε την συμφωνία ως αναγκαστική επιλογή λόγω της συγκυρίας, δεν δίνουμε όμως λευκή επιταγή στην εξωτερική σας πολιτική διεκδικούμε γόνιμο ελληνοτουρκικό διάλογο που δεν θα μας κληροδοτήσει γκρίζα σημεία», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και για την έλλειψη εθνικής στρατηγικής όπως είπε ενώ αναφερόμενη στο διάλογο με την Τουρκία πρόσθεσε πως δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες όπου η Τουρκία έχει βάλει το όπλο στο τραπέζι. «Πιστεύετε κύριε Μητσοτάκη ότι μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία όταν έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι αυτό δεν είναι διάλογος αλλά καθαρός εκβιασμός. Στο κίνημα αλλαγής αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε και θέλουμε μία ξεκάθαρη απάντηση από σας είναι δυνατόν να συνεχίσουμε κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο δεν επιτρέπετε να δημιουργηθεί το αρνείστε ενώ ξέρετε πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Επιλέξατε να χειρίζεστε όλα τα θέματα μόνος σας και την μυστική διπλωματία όμως όλα αυτά και στο πρόσφατο παρελθόν οδήγησαν σε υποχωρήσεις και σε παραχωρήσεις μην το ξεχνάτε αυτό. Με την άρνηση σας στην διαμόρφωση εθνικής γραμμής έχετε αναλάβει πλήρως τις ευθύνες σας έχετε αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα εθνικά μας θέματα και στην εξωτερική μας πολιτική. Η απουσία εθνικής γραμμής οδηγεί τον ανεγκέφαλο εθνικισμό και πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας αυτό. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από γνήσιο πατριωτισμό και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία στα ζητήματα αυτά».

Κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική συμπεριφορά τους εντός και εκτός Βουλής και έκανε λόγο για Μαξίμου ΑΕ και για συγκεντρωτισμό. «Χρειάζεται ηθική ανασυγκρότηση της χώρας αρχίζοντας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα και την συμπεριφορά των ηγεσιών και των κομμάτων. Ζούμε ξανά τη λογική του φύγε εσύ έλα εσύ ό,τι κατήγγειλε ο ένας τώρα το κάνει ο άλλος και ο προηγούμενος ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει για να κάνει ακριβώς τα ίδια που σήμερα κατηγορεί. Αυτό πρέπει επιτέλους να τελειώσει και θα βάλει τέλος ο ελληνικός λαός δεν πάει πουθενά έτσι η χώρα κύριε Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα. Δεν είμαστε στη Βουλή για τα κόμματα μας αλλά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού που απαιτεί από όλους μας άλλες συμπεριφορές κι άλλες επιλογές. Δεν είναι δυνατόν ο ένας να στέλνει υφυπουργούς σε γιορτές μίσους και ο άλλος να βάζει τη νεολαία του να αναβιώνει το διχασμό. Επί τέλους δεν θα ξαναγυρίσουμε στον εμφύλιο αυτή η περίοδος έληξε οριστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Το κάνετε συνειδητά γιατί μόνο μέσα από το διχασμό ζείτε. Σας καλώ να συζητήσουμε για τα σημαντικά ζητήματα και όχι για ανούσιες κοκορομαχίες όταν απειλείται η εθνική μας υπόσταση και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να οικοδομηθεί η εθνική ενότητα που οδηγεί σε δύναμη για τη χώρα από αυτό θα κριθούμε όλοι μας»

Γεννηματά: Να γίνει προ ημερησίας για την πανδημία
Τέλος, η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να γίνει προ ημερησίας διάταξη ως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα θέματα της πανδημίας . «Πρέπει να γίνει προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και το άνοιγμα των σχολείων. Οι παλινωδίες και η έλλειψη σχεδιασμού μας ανησυχούν και εμάς αλλά και τους Ελληνες πολίτες που ζητούν να πάρουν συγκεκριμένο σχέδιο για τα ζητήματα αυτά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.