Εσύ πιστεύεις αυτά τα 4 πράγματα για τον ύπνο;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το κεφάλαιο ύπνος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Όλες ευχόμαστε να τον χρειαζόμασταν λιγότερο όμως συνήθως δεν τον χορταίνουμε ποτέ.

Η επιστήμη ακόμη προσπαθεί να αιτιολογήσει διάφορα πράγματα, γι’ αυτό πολλά από αυτά που συμβαίνουν όταν κοιμόμαστε παραμένουν ένα μυστήριο.

Τα καλά νέα είναι πως στην πάροδο του χρόνου καταφέραμε να καταρρίψουμε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο διαδεδομένες ανακρίβειες σχετικά με τον ύπνο. Μάλιστα αρκετές από αυτές εξακολουθούμε να πιστεύουμε μέχρι και σήμερα. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες είναι…

1) Ένα ποτηράκι αλκοόλ θα βοηθήσει να κοιμηθείς

Όλες θα θέλαμε αυτό να είναι αλήθεια, όμως δεν είναι. Μπορεί ένα ποτό να σε βοηθήσει να κοιμηθείς αλλά το αλκοόλ παρεμβαίνει στους κύκλους ύπνου σου. Σε μια κανονική νύχτα, οι περισσότερες από εμάς κάνουν έξι ή επτά κύκλους REM μέχρι το πρωί. Υπό την επήρεια αλκοόλ, κάνουμε μόνο έναν ή δύο από αυτούς τους κύκλους και δεν είναι περίεργο που συνήθως ξυπνάμε και αισθανόμαστε εξάντληση.

2) Η αναβολή στο ξυπνητήρι θα σε κάνει να ξυπνήσεις καλύτερα

Η αλήθεια είναι πως όλες έχουμε πατήσει το κουμπί αναβολής με την πεποίθηση ότι μόλις 10 ακόμη λεπτά θα βοηθήσουν να ξυπνήσουμε πιο ήρεμα και ξεκούραστα. Δυστυχώς, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους αυτό απλά δεν λειτουργεί αλλά στην πραγματικότητα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Οι ειδικοί λένε ότι όταν συνεχίζεις να κοιμάσαι όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι, το σώμα σου προσπαθεί να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ύπνου που δεν πρόκειται να τελειώσει.

3) Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου

Το 2016 δημιουργήθηκε μια σύγχυση στο διαδίκτυο από την αποκάλυψη ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες επειδή οι εγκέφαλοί τους δουλεύουν περισσότερο. Αυτό δεν ισχύει αφού μελέτες έδειξαν κάτι διαφορετικό αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι γυναίκες έχουν την τάση να κοιμούνται κατά μέσο όρο 15 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα από τους άνδρες.

4) Δεν πρέπει ποτέ να ξυπνήσεις έναν υπνοβάτη

Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός υπνοβάτη είναι βασικά μια συνειδητοποίηση στο τμήμα του εγκεφάλου που διέπει την κίνηση, ενώ τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση αναμνήσεων κοιμούνται. Τα περισσότερα περιστατικά υπνοβασίας είναι αβλαβή, αλλά αρκετά έχουν συνδεθεί με διάφορα ατυχήματα. Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα στάδιο ύπνου που είναι δύσκολο να ξυπνήσει κάποιος, συνιστάται να προσπαθήσεις ήρεμα να τους καθοδηγήσεις πίσω στο κρεβάτι. Πιθανότατα θα ακούσουν και δεν θα τρομάξουν.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.