Ο εξ Ανατολής ιός

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

του Ροβήρου Μανθούλη

Σκηνοθέτη

Θα ήθελα να γράψω πάλι κάτι για την πανδημία. Η μόνη λέξη που έρχεται στα χείλη είναι ΚΑΤΑΡΑ. Ανακαλύπτουμε ξαφνικά ότι o ιός αυτός δεν είναι ο μόνος θανατηφόρος που κυκλοφορεί. Μαθαίνουμε ξαφνικά πως στην Κίνα –πάλι σ’ αυτήν! – εμφανίστηκε τώρα και η Βουβωνική Πανώλη! Αυτή που στον 14ο αιώνα είχε 150 εκατομμύρια νεκρούς. Σε Ανατολή και Δύση. Όταν οι καρχαρίες δεν είχαν βλάψει σχεδόν κανέναν. Τι συμβαίνει; Η Φύση μας εκδικείται όταν την αγνοούμε; Δεν υποτάσσεται στο ανθρώπινο είδος; Μήπως ήρθε η ώρα ενός νέου Κατακλυσμού; Η ώρα της Κρίσεως; Της Αποκάλυψης; Της 7ης Σφραγίδας;

Τα αμαρτήματά μας υπήρξαν πάντοτε όχι μόνο απάνθρωπα αλλά και άχρηστα, προϊόντα βλακείας, όταν αγνοούμε τις αντοχές της Φύσης ή τουλάχιστον του περιβάλλοντος. Έχει αναρωτηθεί ο κάθε άνθρωπος πόσο έγκλημα ήταν η αποιοιοκρατία και η δουλεία; Που σήμερα ζητούν επισήμως συγνώμη όλοι αυτοί που τις καρπώθηκαν για δύο ή τρεις αιώνες; Γνωρίζει κανείς γιατί έγιναν οι Σταυροφορίες; Γιατί δεν έχουν ακόμα ζητήσει συγνώμη οι Δυτικοί, όλοι αυτοί που κατάφεραν να καταργήσουν το Βυζάντιο και να το παραδώσουν σε Μογγόλους επιδρομείς; Οι Πέρσες, που είχαν κατακτηθεί νωρίτερα είχαν τόσο αφομοιωθεί στις Μογγολικές φυλές που, το 1933, αν δεν κάνω λάθος, εγκατέλειψα το όνομα Περσία. Και ο τότε Σάχης ονόμασε τη χώρα του Ιράν!

Αλλά ας έρθουμε πιο κοντά. Έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί έγινε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Στον οποίον έλαβαν μέρος 21 λαοί, με 19 εκατομμύρια θύματα; Δεν έγινε βέβαια για την δολοφονία ενός πρίγκηπα. Η αποικιοκρατία!Η Γερμανία δεν είχε μόνο το σύνθημα «Πορεία προς τα Ανατολικά» (Βαλκάνια, Συμμαχία με την Τουρκία) αλλά απαιτούσε μεγαλύτερη επιρροή και στην Αφρική. Στο Μαρόκο, για παράδειγμα. Όμως τις ίδιες περιοχές απαιτούσαν Αγγλοι και Γάλλοι! Με αποτέλεσμα μια αντιγερμανική συμμαχία, το 1904, τηνEntenteCordiale. Την Εγκάρδια συνεννόηση για το μοίρασμα νέων αποικιών στη Αφρική πριν προλάβουν να τις καταλάβουν οι Γερμανοί. 10 χρόνια αργότερα η Εγκάρδια Συνεννόηση θα εμπλακεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914. Αν και, χάρη στον Βενιζέλο, απελευθερώσαμε την Μακεδονία και την Θράκη. Και, αμέσως μετά, «χάρη» στο γερμανόφιλο φρενοβλαβές Παλάτι χάσαμε την Σμύρνη την Ανατολική Θράκη, ενάμιση εκατομμύρια συμπατριώτες μας πρόσφυγες εκτοπισμένους και τουλάχιστον 300.000 νεκρούς.

Καλά οι φρενοβλαβείς ηγέτες αλλά ο γερμανικός λαός περίμενε σοβαρά ότι θα κατακτήσει την οικουμένη με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; Ιδίως όταν ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αμερικής; Γιατί ο Χίτλερ τον κήρυξε! Τον Δεκέμβριο του 1941. Οι Αμερικανοί της Δεκαετίας του 1930 έβλεπαν τον Ναζισμό σαν ένα προπέτασμα που θα εμπόδιζε της Σοβιετική εξάπλωση. Και δεν ήθελαν να μετάσχουν ξανά σε Ευρωπαϊκούς πολέμους. Αναγκάστηκαν!

Αλλά τον πόλεμο δεν τον έκανε ο Χίτλερ, ολομόναχος, τον έκαναν οι Γερμανοί. Αυτοί που μας εκτελούσαν, που έκλεβαν τα προϊόντα της ελληνικής γής με αποτέλεσμα 600 χιλιάδες Έλληνες νεκρούς από την πείνα.Οι Γερμανοί που αρνούνται σήμερα να επανορθώσουν – κάπως – τα πράγματα με τις Αποζημιώσεις που μας οφείλουν. Ποια η διαφορά από τις λεηλασίες των Γότθων; Δεν ξέρω αν οι σημερινές πανδημίες θα έχουν τα 30 εκατομμύρια θύματα που είχε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αλλά αναρωτιέμαι πώς μπορούν ακόμα να αλληλοσκοτώνονται οι λαοί, για ένα κομμάτι γης ή θάλασσας, όταν το μόνο που τους μένει είναι η ειρήνη και η αδελφοσύνη για να αντιμετωπίσουν από κοινού εχθρούς χειρότερους από ναζιστικό ιό, όπως ο κορονοϊός και η βουβωνική πανώλη.

Και πώς μπορεί να γεννιέται σήμερα ένας Σουλτάνος, με συμπεριφορά ίδια με του Χίτλερ. Χειροκροτούμενος από έναν λαό που συμπεριφέρεται όπως ο γερμανικός το πάλαι ποτέ, με απειλές πολεμικές με στόχο λαούς ειρηνικούς. Στις δύσκολες, αφόρητες στιγμές που περνούν σήμερα όλοι οι λαοί – το σύμπαν ολόκληρο! – το μόνο που απαιτείται είναι η αλληλοβοήθεια, η συνεργασία και όχι να αναζητείται μια σύγκρουση για λίγα τετραγωνικά μέτρα θάλασσα;

Εξάλλου, τα ελληνικά νησιά είναι αυτά στα οποία κατοικούν συνέχεια Έλληνες. Τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα οι Πέρσες που κατέκλυσαν την Μικρά Ασία σεβάστηκαν ακόμα και τα παράλιά της. Που κι΄ αυτά ήταν ελληνικά. Πρέπει δε να θυμίσω πως ο εξ Ανατολής ιός δεν ξερίζωσε τότε ούτε τους Κούρδους ούτε τους Αρμένιους, που ήταν στα βουνά. Ναι, την ίδια εποχή με τους αρχαίους ’Ελληνες. Ο Σουλτάνος δεν έχει διαβάσει την Κύρου Ανάβαση;Δεν φταίμε εμείς που οι μογγολικές φυλές, όταν έφτασαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, βρήκαν αυτά τα νησιά μπροστά τους. Δεν τα έσπρωξαν οι Έλληνες να πλησιάσουν τα παράλια! Αν ο Σουλτάνος ενοχλείται ας εγκαταλείψει τα παράλια, να μην μας βλέπει, όπως έκαναν και οι Πέρσες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.