Αίγυπτος: Εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου της Αιγύπτου επικύρωσε σήμερα Δευτέρα, την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, η Συνταγματική και Νομοθετική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αίγυπτο ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανέφερε, σύμφωνα με το Arab News ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου», ενώ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στην ελληνική Βουλή οι δύο συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι στις 24 Αυγούστου ξανανοίγει η Βουλή μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του καλοκαιριού, ενώ στις 23 Αυγούστου λήγει η ισχύς της παράνομης τουρκικής Navtex μέσω της οποίας το Oruc Reis βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.