Τουρισμός – Κορωνοϊός σημειώσατε 2

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Της Αγγελικής Τσονάκα

Η αλήθεια είναι πως με αφορμή την πανδημία, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας. Πολλά πράγματα έχουν ειπωθεί σχετικά με την τουριστική βιομηχανία που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Έχει πλέον γίνει κατανοητό πως οι «μονοκαλλιέργειες» και η επιλογή της ποσότητας σε βάρος της ποιότητας οδηγούν σε οικονομικά μοντέλα μη βιώσιμα σε βάθος χρόνου.

Άλλο τόσο αλήθεια είναι όμως, πως στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αυτό που προέχει είναι να σταθεροποιηθεί ο πολυτραυματίας που βρίσκεται επάνω στο χειρουργικό κρεβάτι και όχι να ασχοληθούμε με τις βλάβες που δεν απειλούν άμεσα την ζωή του. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται για μία ακόμη φορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Το νέο τροχαίο που την έφερε σε αυτή την κατάσταση προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά τα τραύματα στο ήδη πολύπαθο κορμί της είναι αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό και των κακών χειρισμών που έγιναν από τους θεωρητικά έμπειρους διασώστες της.

Το λιγότερο λοιπόν που θα περίμενε κανείς από τους εκπροσώπους της εξουσίας είναι να επιδείξουν αληθινό ενδιαφέρον, να εκπονήσουν ένα σχέδιο που θα είχε στόχο την τόνωση και την υποστήριξη του τουρισμού σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και ίσως να επεξεργαστούν μια δύο ιδέες που με ιδιοφυή τρόπο θα συνόδευαν τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις έξω από την ζώνη της οικονομικής ασφυξίας που φαίνεται να έχουν περιέλθει. Και ας μην έθεταν τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και ας μην θεράπευαν τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.

Αντ’ αυτού βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εντυπωσιακού μεγέθους παλινωδίες και φιέστες με φόντο το μαγευτικό, ομολογουμένως, ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, που σκοπό έχουν να υποστηρίξουν το βασικό σχέδιο δράσης της κυβέρνησης που περιγράφεται απελπιστικά καλά με την φράση «βλέποντας και κάνοντας». Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού οδηγεί σε τρομακτικού μεγέθους αυτοσχεδιασμούς που αφήνουν ξεκρέμαστες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ένα μήνα μετά την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι μισές σχεδόν ξενοδοχειακές μονάδες τις χώρας είναι κλειστές και δεν πρόκειται να ανοίξουν, επιβεβαιώνοντας (και στον τομέα του τουρισμού) την αναγκαιότητα που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επίμονα αναδεικνύει, σχετικά με την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας. Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά του «Μένουμε Όρθιοι» ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τον τουρισμό. Συγκεκριμένα:

* Την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου, άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.

*Την αναβολή αποπληρωμής δανείων και οφειλών στο δημόσιο.

*Τη στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 27 και της αξιοποίησης των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 20.

*Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.

Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να στηριχθούν μέσω της φιλοξενίας προσφύγων με ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί των υφιστάμενων camps με τις γνωστές απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Η αρχή της σεζόν για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις απαιτεί την ύπαρξη κεφαλαίων κίνησης έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν μισθολογικά και λειτουργικά έξοδα μέχρι να αρχίσει η εισροή εσόδων για το τρέχον έτος. Εάν σε αυτή την πραγματικότητα προσθέσει κανείς την ανασφάλεια που προκύπτει από την ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν αλλά κυρίως από την μη ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην παρούσα κατάσταση.

Τέλος, καθώς το καλοκαίρι προχωράει, ένας άλλος κίνδυνος αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά εμφανής. Αυτός του να οδηγηθούμε άμεσα σε μία έξαρση της επιδημιολογικής κρίσης, γεγονός που πέρα από τα προφανή προβλήματα υγειονομικής διαχείρισης που θα προκαλέσει, θα αποτελέσει και το τελικό χτύπημα στην ήδη πληττόμενη οικονομία.

Ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης ήρθε, πρόσφατα, δύο φορές στην Πάτρα. Όποια ή όποιος κατάλαβε από τις γενικόλογες τοποθετήσεις του αν έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του, ως σχέδιο για την προσέλκυση τουρισμού στην τρέχουσα, ομολογουμένως δυσμενή συγκυρία που διανύουμε, ας σηκώσει το χέρι.

Συμπέρασμα των όσων παραπάνω ελέχθησαν, μα πάνω απ’ όλα όσων ζούμε τον τελευταίο καιρό είναι πως ο κόμπος έχει πλέον φτάσει στο χτένι. Ο κίνδυνος εκτροχιασμού τόσο σε οικονομικούς όσο και σε υγειονομικούς όρους είναι εξαιρετικά υψηλός. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός ενιαίου σχεδίου. STOP

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.