Τετάρτη ημέρα διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες – Στις 16:00 ξεκινά νέα Ολομέλεια των «27»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά από επαφές που συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, στις 05:30 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε και πάλι η σύνοδος της ολομέλειας των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σύνοδος είχε διακοπεί στις 23:30, αρχικά για 45 λεπτά με σκοπό νέες διμερείς επαφές.

Οι επαφές μεταξύ των βορείων και νοτίων κρατών με τον Πρόεδρο Σ.Μισέλ είχαν να κάνουν και πάλι με την πρόταση για το ύψος των επιχορηγήσεων. Μετά από εκτεταμένες συζητήσεις που έφτασαν μέχρι τα 375 δισ.ευρώ (από το σύνολο των 750 του ταμείου ανάκαμψης), σύγκλιση φέρεται να υπάρχει στην αναλογία 390δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ δάνεια. Τόσο η ομάδα των “Frugal 5”, όσο και οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, έδειξαν ισχυρές αντιστάσεις στο να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους.

Η συζήτηση στην ολομέλεια κράτησε μόλις 25 λεπτά. Ο Πρόεδρος αποφάσισε στις 05:55 νέα διακοπή και σύγκληση εκ νέου στις 16:00 το μεσημέρι, οπότε αναμένεται ο Μισέλ να φέρει νέα πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής.

Ανοιχτό παραμένει και το συνολικό ύψος  του πακέτου του ταμείου ανάκαμψης, ανάμεσα στα  700 και 750 δισ.ευρώ.”

«Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μόλις τελείωσαν, μπορούμε να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το σημερινό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε το απόγευμα», σχολίασε σχετικά ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Εργαζόμαστε ακόμα. Κάναμε κάποια πρόοδο. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούττε.

Πηγή:  real.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.