Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους ηγέτες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Να συμφωνήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης προέτρεψε η Κριστίν Λαγκάρντ του Ευρωπαίους ηγέτες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάκαμψη. «Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ηγετών κατανοεί τη σημασία του «να μην χάνεται χρόνος», τόνισε. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντιούνται στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου για να συζητήσουν, εκ νέου, για το Ταμείο Ανάκαμψης και να βοηθήσουν τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι παρατηρείται βελτίωση καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο, επισήμανε ωστόσο ότι η ανάκαμψη είναι άνιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι τόσο η ταχύτητα όσο και το εύρος της ανάκαμψης είναι ακόμη αβέβαια, καθώς η ύφεση που καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο κινείται εντός των προβλέψεων της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά δε, την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του QE, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι έγιναν εμπροσθοβαρείς κινήσεις και το τελευταίο διάστημα περιορίστηκαν, δεδομένου ότι οι αγορές έγιναν πιο σταθερές. Διαβεβαίωσε δε, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων μέχρι οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόθεση του να συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP) με συνολικό κονδύλιο 1,350 τρισ. ευρώ.

Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής στάσης της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση της πτωτικής μεταβολής που σχετίζεται με την πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναμένετο η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της και το Διοικητικό Συμβούλιο να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.