Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν που γίνεται σήμερα Τζαμί-LIVE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς» εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει από τη νύχτα έξω από τη Μεγάλη Εκκλησία, περίμεναν να ανοίξουν οι πύλες για την προσευχή της Παρασκευής, παρουσία του Ερντογάν, – ο οποίος έφθασε στις 12 το μεσημέρι – που δεν αποκλείεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από 86 χρόνια που λειτουργούσε ως μουσείο, που στην Αγία Σοφία θα γίνει μουσουλμανική προσευχή, ως σε επίσημο τζαμί.

Ήδη, οι προσκεκλημένοι του Ερντογάν παίρνουν θέσεις μέσα στο ναό.

Kρυμμένες χριστιανικές αγιογραφίες πίσω από κουρτίνες. Βαριά μάλλινα τυρκουάζ χαλιά, σκαλωσιές που θα καλύπτονται από υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Έτσι θα γίνει η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στις 10 το πρωί στην Αγία Σοφία που μετατράπηκε μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες τις προηγούμενες ημέρες σε τζαμί, ύστερα από 86 χρόνια λειτουργίας ως μουσείο.

Την τελετή, στην οποία θα παρίστανται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με το υπουργικό συμβούλιο, θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Στη δεξιά πλευρά της Αγίας Σοφίας έχουν στρωθεί τα 2000 από τα 4000 τμ των τυρκουάζ χαλιών και έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

Απόντες από την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στην απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία και είχε αναφέρει πως λυπάται που ένα τέτοιο ζήτημα εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Ο αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει την 24η Ιουλίου ημέρα πένθους και οδύνης και καλεί τον κόσμο στη Μητρόπολη Αθηνών για να ψάλλουν όλοι μαζί το «τη Υπερμάχω».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.