Πολύωρη σύσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και το μπλοκ των «νοτίων»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νέα παράταση στην ώρα έναρξης της ολομέλειας της Συνόδου των 27, η οποία θα αρχίσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται σε τηλεφωνική επαφή με τις αντιπροσωπείες, ενώ συνεχίζονται οι διαβουεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών.

Η Καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε με τους ηγέτες της Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, με στόχο τη συναίνεση των 5 στο πλάνο Μισέλ, όπως παρουσιάστηκε χθες βράδυ.

Νέα συνάντηση είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μπλοκ των Νοτίων Κόντε, Σάντσεθ, Κόνστα, Μέρκελ Μακρόν και σήμερα, σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης χθες βράδυ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ήταν μαζί τους ο Πρωθυπουργός διαβουλεύθηκε μαζί τους για πάνω από 10 ώρες, κάτι που όπως σχολιάζει η ίδια πηγή είναι καλό γιατί σημαίνει ότι είναι στον πυρήνα των διαβουλεύσεων.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκε η τελευταία πρόταση Σ. Μισέλ για τα μεγέθη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν

Την ελπίδα να είναι αυτή η τελευταία μέρα και νύχτα συζητήσεων εξέφρασε ο Πρόεδρος Εμ.Μακρόν κατά την άφιξή του στο κτίριο του Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι υπάρχει “πνεύμα συμβιβασμού” και πως “τα πράγματα έχουν προχωρήσει, πρέπει να πάμε σε περισσότερες λεπτομέρειες”.

“Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε προσερχόμενη η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν.

“Χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να μας δίνει τα μέσα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να προετοιμάσουμε την Ευρώπη για το μέλλον”,σημείωσε.

Μέρκελ: Εχουμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία
Την ελπίδα ότι η εναπομένουσα απόσταση που χωρίζει τους 27 μπορεί να καλυφθεί με βάση το πλαίσιο για πιθανή συμφωνία που σχηματοποιήθηκε χθες βράδυ, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αν.Μέρκελ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε: “κατασκευάσαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για πρόοδο και ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή ότι σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή μια συμφωνία”.

Τόνισε δε τα εξής: “είμαι πολύ χαρούμενη που τον Μάιο, εμείς – ο Γάλλος Πρόεδρος και εγώ – ξεκινήσαμε ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα. Σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση, αυτό αποτελεί πλέον τη βάση για τις αποφάσεις της Κομισιόν και ως εκ τούτου θα μπορούσε να πετύχει να συμφωνήσουμε ένα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων εδώ. Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε για μια εξαιρετική κατάσταση. Ήταν σαφές ότι υπήρξαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν επίσης εξαιρετικές προσπάθειες. Έχουμε φτάσει ως εδώ μέχρι τώρα και ελπίζω ότι η εναπομένουσα απόσταση, η οποία δεν θα είναι εύκολη, μπορεί να καλυφθεί από εμάς”, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

real.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.