Πάτρα: Κόμβος Καινοτομίας η πρώην Γεωργική Σχολή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή του πρώην Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Πατρών σε Κόμβο Καινοτομίας, κύριο Hub για τη Δυτική Ελλάδα με προϋπολογισμό περίπου 1,1 εκ. ευρώ, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει στην Περιφέρεια τη χρήση του κτιρίου, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου αυτού για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για μια δεκαετία.

Με την εξέλιξη αυτή ικανοποιείται μια σημαντική διεκδίκηση, έπειτα από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και με συντονισμένες ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου.

Πρόκειται για δύο κτίρια επιφανείας 1970 τ.μ., η κατασκευή των οποίων χρονολογείται από το 1928, σε ακίνητο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ, όπου σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αχαΐας, ενώ καλύπτουν και τις ανάγκες κατάρτισης αγροτών. Σε αυτά θα δρομολογηθούν γενικότερες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της Περιφέρειας, αλλά και ευρύτερα της οδού Πανεπιστημίου στην περιοχή Ανθούπολη Πάτρας, όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Φωτογραφία του Αντιπεριφερειάρχη Π. Σακελλαρόπουλου με στελέχη του Τμήματος Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ειδικότερα, τμήμα του κτιρίου θα αναβαθμιστεί μέσω του στρατηγικού διακρατικού έργου Interreg Ελλάδα – Ιταλία CREATIVE@HUBS (Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων (Holistic networking of creative industries via hubs). Στο πλαίσιο του έργου για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται – μεταξύ άλλων – ως κύρια παρέμβαση η ανακαίνιση του κτιρίου της Πρώην Γεωργικής Σχολής Πατρών που στεγάζει τις υπηρεσίες της ΔΑΟΚ ΠΕ Αχαΐας, ώστε μέρος αυτής να μετατραπεί στο κύριο Hub – κόμβο καινοτομίας του έργου (creative industries) για τη Δυτική Ελλάδα με προϋπολογισμό περίπου 1,1 εκ. ευρώ.

Το έργο CREATIVE@HUBS έχει ως κύριο άξονα παρέμβασης από την πλευρά του Ιταλού εταίρου της Περιφέρειας Puglia Ιταλίας τον αγροδιατροφικό κλάδο. Ως εκ τούτου η δημιουργία ενός κόμβου καινοτομίας – hub στο κτίριο της Πρώην Γεωργικής Σχολής Πατρών αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς με την ανακαίνιση του, διατηρείται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του κτιρίου και διασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο συνέργειες στον αγροδιατροφικό τομέα με μια χώρα όπως η Ιταλία η οποία κατέχει κορυφαία θέση παγκόσμια στην ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του αγροδιατροφικού τομέα.

Παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα χρηματοδοτήσει με πρόσθετους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τη συνολική αναβάθμιση του κτιρίου καθώς χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.