Πανελλήνιες 2020: Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδόσεις των υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο έως τις 17 Ιουλίου ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η οποία αναμένεται – όπως κάθε χρόνο – κοντά στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Όπως αναφέρουν τα Φοιτητικά Νέα, οι βαθμολογικές επιδόσεις θα γνωστοποιηθούν στις 10 Ιουλίου και οι υποψήφιοι θα βλέπουν τις επιδόσεις τους σε όλα τα μαθήματα μέσω του προσωπικού τους κωδικού.

Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, ακόμη είναι πρόωρη κάθε εκτίμηση καθώς θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων προκειμένου να υπάρξει σύγκριση μεταξύ του 2019 και του 2020.

Βέβαια, η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή καθώς μπορεί να μην υπάρχει διαφοροποίηση στον αριθμό των εισακτέων που ανακοινώθηκε, ωστόσο μία σειρά αλλαγών – όπως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας – δημιουργεί νέα δεδομένα για τους υποψηφίους.

«Ασανσέρ» οι βάσεις εισαγωγής

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, φαίνεται πως θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, τα δυσκολότερα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένεται στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη αντί των Λατινικών, είναι τα δύο δεδομένα που φαίνεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, να σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω.

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας δεν θα επιφέρει δραματική πτώση στις βάσεις εισαγωγής, ενώ οι πρωτοκλασάτες και περιζήτητες σχολές – όπως οι Νομικές –  θα σταθούν στο… ύψος τους.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο θετικών επιστημόνων, η εικόνα που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής είναι ότι θα υπάρχει πτώση σε αρκετές ομάδες σχολών.

Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος, κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές Σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους, επειδή στους δύσκολους καιρούς αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι Ιατρικές Σχολές που δεσπόζουν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σχολών Υγείας και Ζωής) βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων και δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.

Είναι γνωστό ότι το Πεδίο αυτό το επιλέγουν κατά κανόνα οι άριστοι μαθητές που στοχεύουν να εισαχθούν σε μια Ιατρική Σχολή ή σε κάποια Σχολή Βιολογίας.

Οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά που εμφάνισαν κάποια πτώση.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδια για τις Νοσηλευτικές Σχολές γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα.

Οι ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικές αποκατάστασης αλλά και οι προοπτικές για απορρόφηση των αποφοίτων στο Δημόσιο που παρέχουν αρκετά τμήματα, είναι ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για την εισαγωγή στις σχολές του 4ου  επιστημονικού πεδίου.

Τα ευκολότερα θέματα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας φαίνεται πως οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των βάσεων ακόμη και σε σχολές υψηλής ζήτησης.

«Πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους θα αποτελέσουν και φέτος οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές που προσφέρουν μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και ως εκ τούτου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.

 

Πηγή – tanea.gr

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.