Παχαίνει το φαγητό το βράδυ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αν έχετε προσπαθήσει να βελτιώσετε τη διατροφή σας ή να χάσετε βάρος, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι ενώ την ημέρα φαίνεται να τα πηγαίνετε υπέροχα, το βράδυ όλα καταρρέουν και βρίσκεστε αγκαλιά με το οικογενειακό παγωτό. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει επειδή όλη την ημέρα είστε απασχολημένοι και δεν απολαμβάνετε το φαγητό, ενώ το βράδυ που επιστρέφετε από τη δουλειά έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε στον καναπέ σας βλέποντας την αγαπημένη σας σειρά. Κάπως έτσι έχετε χτίσει μια συνήθεια που πλέον είναι δύσκολο να αλλάξετε.

Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι που σας «σπρώχνουν» στο βραδινό τσιμπολόγημα, αφού υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η τάση σας να λαχταράτε μπισκότα όταν πέσει ο ήλιος είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Obesity» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κιρκάδιος ρυθμός μας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό μας ρολόι) είναι αυτός που μας ζητά να φάμε γλυκά, αμυλούχα και αλμυρά τρόφιμα τα βράδια. Αυτή η ενσωματωμένη ανάγκη για φαγητό μπορεί να βοήθησε τους προγόνους μας να αποθηκεύουν λίπος ώστε να επιβιώσουν όταν δυσκολεύονταν να βρουν τροφή, αλλά σήμερα, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και το βάρος μας.

Παχαίνει το φαγητό το βράδυ;

Πιθανότατα ανησυχείτε ότι θα παχύνετε επειδή τρώτε αργά το βράδυ και σίγουρα έχετε ακούσει την κλασική συμβουλή να μην τρώτε μετά τις 8 μ.μ., αλλά συχνά τέτοιες προτάσεις είναι μύθοι. Πράγματι, μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει την κατανάλωση φαγητού το βράδυ με αυξημένο βάρος, οι μελέτες σε ανθρώπους όμως δείχνουν ότι η διατροφή που σας δίνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε για τις καθημερινές σας ανάγκες, είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που τρώτε. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το τι τρώτε παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ώρα που το τρώτε.

Με λίγα λόγια, αν τρώτε χωρίς να υπερβαίνετε τις καθημερινές σας θερμιδικές ανάγκες, δεν θα παχύνετε επειδή τρώτε τη νύχτα.

Επειδή όμως όλοι ξέρουμε ότι είναι πιο πιθανό να φάτε πατατάκια αντί για σαλάτα βλέποντας τηλεόραση, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να επιλέγετε υγιεινά τρόφιμα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.