Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Η Τουρκία στο επίκεντρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:30 το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε. που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με τις προκλήσεις της Τουρκίας να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας», είχε δηλώσει προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του ΣΕΥ, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία, έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

«Η ιδεοληπτική απόφαση της Τουρκίας προκαλεί φρίκη ακόμη και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας», υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας και ζητά από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την UNESCO να πάρουν σαφή θέση και μέτρα κατά της Άγκυρας:

«Υπερβαίνει πράγματι τα εσκαμμένα. Για εμένα η εικόνα της απόκρυψης των εκπληκτικών ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, είναι κάτι το φοβερό. Πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία UNESCO, της Ένωσης, του ΟΗΕ. Όχι μόνο της Ελλάδας, Δεν θα πέσουμε στην παγίδα Ελληνοτουρκικής διαφοράς».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.