Μόσιαλος: Εντός Αυγούστου το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό- Έως 75% η αποτελεσματικότητά του

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για την αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και τις επικείμενες εξελίξεις ως προς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην αύξηση κρουσμάτων τόνισε πως «ήταν αναμενόμενο να έχουμε μια αύξηση των περιστατικών γιατί άλλο είναι να είσαι κλεισμένος στο σπίτι και άλλο να βγαίνεις έξω» ενώ είπε πως αν στην Ελλάδα γίνονταν περισσότερα τεστ, ίσως να εντοπίζονταν ακόμη περισσότερα κρούσματα.

Ως προς το εμβόλιο, όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, αναμένονται εξελίξεις στο δεύτερο 15ημερο του Αυγούστου. Όπως είπε, ήδη είναι σε εξέλιξη η τρίτη φάση των δοκιμών του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένους και σε παιδιά – ενώ έχει γίνει ήδη σε ενήλικες.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει προσδοκία για 100% αποτελεσματικότητα του εμβολίου: «Το εμβόλιο δεν περιμένουμε να είναι 100% αποτελεσματικό. Αποτελεσματικό 100% είναι της πολιομυελίτιδας με την αναμνηστική του δόση, είναι 93% με 96% το εμβόλιο της ιλαράς, αυτό (του κορωνοϊού) περιμένουμε ότι θα είναι περίπου 70 με 75%. Αλλά αν είναι έτσι, θα είναι πολύ καλύτερο από το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το εμβόλιο να καλύπτει εκείνον που το έχει κάνει, προκειμένου να αποφεύγει σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19, αλλά μπορεί να μην περιορίζει τη διασπορά του ιού.

«Δηλαδή μπορεί να έχουμε το εμβόλιο και να προστατευόμαστε εμείς που το έχουμε κάνει, αλλά να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε τη νόσο. Να περιμένουμε όμως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ας ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές (οι ανακοινώσεις) για να ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο καθηγητής.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.