Μενδώνη: Η Αγία Σοφία είναι σημαντικό μνημείο και πρέπει να παραμείνει μουσείο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει μουσείο.

«Η Αγία Σοφία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο, ένα μνημείο το οποίο την εποχή την οποία γίνεται, του Ιουστινιανού, κατάφερε, χάρις στους αρχιτέκτονές της, να φτιάξει με μοναδικό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, αλλά και να πρωτοτυπήσει ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά τον τρούλο και την στήριξή του», ανέφερε αρχικά η υπουργός Πολιτισμούς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο  Θέμα» σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη τόνισε: «Αυτό λοιπόν το μοναδικό μνημείο το οποίο με το σοφό, επαναλαμβάνω σοφό, διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ αποδεσμεύτηκε από όλες τις δεσμεύσεις του που είχε ως θρησκευτικό μνημείο το 1934 και χαρακτηρίστηκε ως μουσείο, ένα μνημείο-μουσείο.

Σήμερα με τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις αυτές που προέβη ο Ερντογάν, η επιθυμία του είναι να το επιστρέψει στις συνθήκες του 15ου αιώνα.

Στην πραγματικότητα, με αυτό το οποίο συμβαίνει απομειώνεται η παγκόσμια ακτινοβολία και η οικουμενική αξία αυτού του απολύτως μοναδικού μνημείου».

Η κα. Μενδώνη συμπλήρωσε πως: «εμείς αντιδράσαμε αμέσως και ενημέρωσα μετά κράτη-μέλη της UNESCO για ποιο λόγο δεν πρέπει να γίνει ισλαμικό τέμενος ή, αν θέλετε, δεν πρέπει να επανέλθει σε καθεστώς θρησκευτικό η Αγία Σοφία και πρέπει να μείνει μουσείο.

Και το κάναμε αυτό διότι εδώ η Τουρκία φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται ή τέλος πάντων αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO, καθώς η Αγία Σοφία είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για να αλλάξει το status της θα πρέπει να υπάρξει απόφαση στη Διακυβερνητική της UNESCO. Η Διακυβερνητική ήταν προγραμματισμένη για να γίνει αυτές τις ημέρες που μιλάμε.

Δεν έγινε εξαιτίας της πανδημίας. Υπάρχει η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού να μην γίνει καμία τέτοια σύναξη μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβρη.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα. Θέλω να πιστεύω ότι το ανώτερο δικαστήριο της Τουρκίας θα αρθεί πάνω από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις πολιτικές επιδιώξεις».

«Δεν θα γίνουν άλλες ανασκαφές στον Τύμβο της Αμφίπολης»

Για την Αμφίπολη διευκρίνισε ότι στον «Τύμβο δεν θα γίνουν άλλες ανασκαφές. Έχουν προηγηθεί ανασκαφές 50 ετών από την αρχαιολογική υπηρεσία, που έχουν αποκαλύψει σειρά τάφων διαφόρων εποχών από το 1000 π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ.

Αυτό ακριβώς που θα γίνει τώρα στον τύμβο, είναι η αποκατάστασή του έτσι όπως ήταν το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., που κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο μνημειακό σύνολο».

Ο τύμβος «δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά διότι δεν έχει μελετηθεί όλο το υλικό το οποίο έχει βρεθεί», σημείωσε, ενώ όσον αφορά το θέμα της ανάπλασης του πρώην βασιλικού Κτήματος στο Τατόι ανέφερε ότι «είναι θέμα 2-3 ημερών, να τελειώσει η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας» και «επομένως, να έχουμε έναν οδικό χάρτη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου του κτήματος».

«Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης και συγχρόνως, γίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο, να ανοίξουν επιτέλους όλα τα κιβώτια τα οποία είναι κλεισμένα από τότε που έφυγε η βασιλική οικογένεια από την Ελλάδα.

Υπάρχουν κιβώτια τα οποία είναι κλειστά, δεν ξέρουμε τι περιέχουν. Κάναμε ήδη μια εγκατάσταση δύο μεγάλων tolls», πληροφόρησε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.