Κουτσούμπας από Πάτρα: Οργανώνουμε την πάλη μας για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους (βίντεο)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της Πάτρας, σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΚΟ του ΚΚΕ στην Πάτρα και συμμετείχαν  χθες Τρίτη, στη σύσκεψη στο Παμπελοποννησιακό στάδιο με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σύσκεψη με την οποία ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στην Πάτρα και στη Ζάκυνθο.

Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της ΤΟ Αχαΐας, Αγγελική Τσώλου, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων από τους πάνω από 50 φορείς που βρέθηκαν στη σύσκεψη.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασοπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Δ. Τζαβάρας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό.

Τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου στην περιοχή ανέδειξαν με γλαφυρότητα οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη, φωτίζοντας ταυτόχρονα τη διέξοδο μέσα απ’ τον οργανωμένο ταξικό αγώνα που θα τα βάζει με τους υπαίτιους, θα διεκδικεί λύσεις και ταυτόχρονα θα τραβάει ως το τέρμα της πορείας, για μια κοινωνία που στο επίκεντρο θα έχει τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.

Στο τέλος της ομιλίας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δέχτηκε ως δώρο ένα καλάθι με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Παράλληλα αντιπροσωπεία σπουδαστών του ΙΕΚ Δελτα παρέδωσε στον Δ. Κουτσούμπα ψήφισμα με υπογραφές, με το οποίο καταγγέλλουν την αυθαιρεσία του Ινστιτούτου, που ζητάει από τους σπουδαστές να καταβάλλουν δίδακτρα για την περίοδο που το ΙΕΚ βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας(διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και δείτε πάνω το video).  

O χαιρετισμός του δημάρχου

Στη σύσκεψη  χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Θέλουμε με την ευκαιρία που μας δίνεται, να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη και τη συμπαράστασή σας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής και του λαού της Πάτρας. Στις διεκδικήσεις μας για να πάρουν ανάσα τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.Στην πόλη μας καταγράφονται 36.251 άνεργοι, χιλιάδες επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι κατεστραμμένοι. Η φτώχεια απλώνεται παντού, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Εμείς εν έτη 2020 μοιράζουμε τρόφιμα και συσσίτια. 15.000 ζουν με το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο πατραϊκός λαός, δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις βουβός, διεκδικεί το δίκιο του, για να έχει δουλειά, να λειτουργεί η πόλη μας, μάχη για ζωή ανθρώπινη. Αγανακτεί που δεν υπάρχουν δομές υγείας, νοσοκομεία στελεχωμένα με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, να τον υποστηρίζουν όταν έχει ανάγκη όπως τώρα με την πανδημία.Συμφωνούμε μαζί σας και χαιρόμαστε που φωτίζεται τη ζωή του τόπου με τις πρωτοβουλίες σας, για να βγει ο λαός δυνατός από την πανδημία και να μην πληρώσει ξανά την κρίση που έχει ξεκινήσει».

Οι παρεμβάσεις των φορέων

Ο οικοδόμος Νίκος Σαράντης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Όπως είπε, τη στιγμή που τα άλλα κόμματα συμμετέχουν σε φιέστες και κάθονται στο ίδιο τραπέζι κεκλεισμένων των θυρών με εργοδότες μοιράζοντας την πίτα των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, το ΚΚΕ καλεί τους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος για να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη δράση του συνδικάτου οικοδόμων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών του κλάδου, κόντρα στην τρομοκρατία εργολάβων και στην αυθαιρεσία τους. «Σ’ αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε εργοδοσία και κυβέρνηση να δημιουργούν γκέτο στους χώρους δουλειάς» τόνισε, προσθέτοντας: «Δηλώνουμε κι απ’ αυτό το βήμα ότι είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε πιο δυναμικά … μόνο έτσι θα μπει φρένο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, σε αυτό τον αγώνα θέλουμε το ΚΚΕ και είμαστε σίγουροι ότι θα σταθεί στο πλευρό μας όπως έκανε μέχρι τώρα. Το δηλώνουμε καθαρά, δεν πρόκειται να πληρώσουμε πάλι την κρίση τους… Σε αυτό τον αγώνα έχουμε συμπαραστάτη το ΕΚ Πάτρας … ειδικά αυτές τις μέρες που νομίζουν ότι με νόμους και διατάγματα θα μας απαγορεύσουν να διαδηλώνουμε. Θα πάρουν απάντηση».

Ο αυτοαπασχολούμενος Κώστας Τηλιγάδης μίλησε για τον καθημερινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν. «Η αδιέξοδη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και η πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται το σύστημα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα χιλιάδες λουκέτα που έχουν στείλει αμέτρητους αυτοαπασχολούμενους στο στρατόπεδο της ανεργίας» τόνισε, καταγγέλλοντας πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ενίσχυσης και χρηματοδότησης μόνο ελάχιστους μπορούν να αγγίξουν, και όσοι πήραν κάποια ψίχουλα αυτά εξατμίστηκαν μπροστά στις πόρτες της εφορίας και των άλλων ταμείων. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπλοκαριστεί. «Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό, οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο» επεσήμανε.

Ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος ε.α. σημείωσε πως έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους ένστολους, ότι σε μια συνάντηση φορέων του εργατικού – λαϊκού κινήματος που διοργανώνει το ΚΚΕ με θέμα «την οργάνωση της πάλης για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση του συστήματος», δίνεται αυτό το βήμα για να εκφραστούν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τα στρατευμένα παιδιά του λαού. «Οι ένστολοι έχουν τις ίδιες ανάγκες, ανησυχίες, προβλήματα και προβληματισμούς, με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό και τη νεολαία. Υφίστανται αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό και δεν πρέπει τίποτα να τους ξεχωρίζει, να τους εξαιρεί από τα συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού», υπογράμμισε. Αφού αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχτηκαν τα δικαιώματα των ένστολων τα προηγούμενα χρόνια, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τα προβλήματα τους έχει αποδειχθεί εμπράκτως με τις πάνω από 100 ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στη Βουλή, μέσα στο 2019 και τις πάνω από 50 το 2020.

Ο χειρούργος Κώστας Δραγώτης, διευθυντής ΕΣΥ επισήμανε ότι «το τελευταίο εξάμηνο τα υγειονομικά συστήματα των μητροπόλεων του καπιταλισμού δοκιμάστηκαν αποδεικνύοντας τα σαθρά θεμέλια, το στρεβλό προσανατολισμό και την ανεπάρκειά τους». Το ΕΣΥ παρ’ όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και σχεδιασμό ανταποκρίθηκε χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των εργαζομένων, «αποδεικνύοντας τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα, όταν οι μεγάλοι επιχειρησιακοί όμιλοι του χώρου κέρδιζαν μόνο αυξήσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όμως, παρά τα ανέξοδα χειροκροτήματα των κυβερνώντων οι υγειονομικοί συνεχίζουν να εργάζονται με πολλές ελλείψεις. «Ξέχασαν τις υποσχέσεις όταν η κρίση χτυπούσε κόκκινο. Ξέχασαν την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τους διέφυγαν οι προσλήψεις, οι μονιμοποιήσεις και η μετανάστευση γιατρών και άλλων επιστημόνων στο εξωτερικό, οι εξαντλητικές εφημερίες. Ξέχασαν την μισθολογική αναβάθμιση. Από την άλλη βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος της κρατικής ευθύνης να παραχωρείται σε ιδιώτες, τράπεζες, επιχειρηματίες μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που εκτός των άλλων μοιράζουν και μπαξίσια επιλεκτικά» τόνισε ο Κ. Δραγώτσης. Καταλήγοντας ανέφερε πώς οι υγειονομικοί αγωνίζονται για ένα «καθολικά δημόσιο σύστημα Υγείας προσβάσιμο σ’ όλους χωρίς διακρίσεις με πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, με φροντίδα στη μητέρα και το παιδί, με δωρεάν εμβολιασμούς, προστασία κάθε ευπαθούς ομάδας, με το μάτι στημένο στην εξέλιξη της ιατρικής, όπως τις μεταμοσχεύσεις, τις εξελιγμένες τεχνικές και θεραπείες, την αγωγή υγείας του λαού».

Ο Γιώργος Μαγιάκης, δάσκαλος του Χορευτικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Εσω – Εξω Αγυιάς και Τερψιθέας αναφέρθηκε στο τελειωτικό πλήγμα «που δέχτηκε την περίοδο αυτή το μαζικό πολιτιστικό κίνημα». Όπως σημείωσε, «με τον όρο μαζικό πολιτιστικό κίνημα αναφέρομαι στους πολιτιστικούς συλλόγους που κατά βάση εκφράζουν συνοικίες και συσπειρώνουν τις πλατιές μάζες. Εν μέσω της υπάρχουσας κατάστασης, κλείσαμε τους χώρους δράσης μας, βγήκαμε εκτός προϋπολογισμού, σταθήκαμε αδύναμοι να στηρίξουμε τα μέλη μας που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό (…). Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις λειτουργίας δεν μας δίνουν κάποια ελπίδα ότι θα επανέλθουμε σε κανονικό πρόγραμμα». Όπως σημείωσε βέβαια, τα παραπάνω δεν πραγματοποιήθηκαν μέσα σε δύο μήνες. Η πανδημία επιστέγασε μια αντιμετώπιση χρόνων απ’ τις κυβερνήσεις.

Η Γωγώ Γαλυφοπούλου, απ’ το Λαϊκό Φροντιστήριο που στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει στηρίξει πάνω από 3.000 μαθητές, σημείωσε ότι αποτελεί αποκούμπι για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για τη στήριξη των παιδιών τους ενώ εκατοντάδες εκπαιδευτικοί προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους. Υπογράμμισε πως μέσω των μαθημάτων προωθείται η κριτική σκέψη και η αφομοίωση της γνώσης για να μπορούν οι μαθητές να τα αξιοποιήσουν στη ζωή ενώ το Λαϊκό Φροντιστήριο προσπαθεί να στηρίξει τις οικογένειές τους και να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά με τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της αγωνιστικής διεκδίκησης, της υπερηφάνειας. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι απ’ τους μισούς μαθητές δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ μόνο τρεις από τους 67 μαθητές της Γ’ Λυκείου είχαν laptop ή tablet με την πλειοψηφία να μην έχει καμιά πρόσβαση, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους. Υπογράμμισε ότι διεκδικήθηκε μέσω του Δήμου να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους μαθητές, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το λαϊκό φροντιστήριο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολυεπίπεδο ρόλο του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από δεκάδες σωματεία και φορείς:

1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, 2. Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, 3. Σωματείο Μετάλλου Ν. Αχαΐας, 4. Σωματείο Εμπορίου & Υπηρεσιών, 5. Σωματείο Νέων Τεχνολογιών & Τηλεπικοινωνιών Ν. Αχαΐας, 6. Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αχαΐας, 7. Σωματείο εργαζομένων ΟΣΕ, 8. Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δ. Ελλάδας, 9. Σωματείο εργαζομένων Ελάς-καν, 10. Σωματείο Εργαζομένων Σκλαβενίτη, 11. Σωματείο Σχολικών Φυλάκων, 12. Σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων Ρίου, 13. Σωματείο Εργαζομένων «Μέριμνας», 14. Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΠ, 15. Σωματείο Τροφίμων – Ποτών Ν. Αχαΐας, 16. Σωματείο Φαρμάκου Ν. Αχαΐας, 17. Σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Ν. Αχαΐας, 18. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, 19. Σύλλογος Υπαλλήλων Δ. Πατρέων, 20. Σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα Δ. Πατρέων, 21. Σωματείο οδηγών – χειριστών Δ. Πατρέων, 22. Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Ν. Αχαΐας, 23. Αντιπροσωπεία του ΔΣ Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας, 24. Παμικρασσιατικός Σύλλογος, 25. Πολιτιστικός Σύλλογος Εξω Αγυιάς, 26. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Διονυσίου, 27. Πολιτιστικός Σύλλογος Γούβας, 28. Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Αγ. Νεκταρίου, 29. Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου, 30. Πολιτιστικός Σύλλογος Τέρψης, 31. Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας, 32. Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Λεύκας, 33. Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρας, 34. Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθούπολης, 35. Πολιτιστικός Σύλλογος Βούντενης, 36. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρόης, 37. Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία Αλεξιώτισσα», 38. Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγιαλεξιώτισσα», 39. Πολιτιστικός Σύλλογος Γηροκομιού, 40. Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβόλας, 41. Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμανού, 42. Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», 43. Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου, 44. Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας, 45. Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Πάτρας, 46. Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας, 47. Σωματείο Αρτοποιών, 48. Σωματείο Κρεοπωλών Πάτρας, 49. Σωματείο Περιπτερούχων Πάτρας, 50. Σωματείο Κομμωτών, 51. Σωματείο Υδραυλικών, 52. Σωματείο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Πάτρας, 53. Σωματείο Βιοτεχνών επεξεργασίας Μετάλλου Πάτρας, 54. Σύνδεσμος Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων Πάτρας, 55. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία του Δήμου Πάτρας.

Με τη δράση μας ανοίγουμε τον μόνο ελπιδοφόρο δρόμο

Παραθέτουμε την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα εδώ στην Πάτρα επιδιώκουμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά. Σαν σήμερα, τέτοια μέρα πέρυσι, άλλαζαν βάρδια στην αντιλαϊκή καρέκλα της εξουσίας τα δύο κόμματα του σημερινού διπόλου… Μας αποχαιρετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας κατσικωνόταν η ΝΔ. Για να δούμε τι μεσολάβησε και που βρισκόμαστε. Η σημερινή σύσκεψη που διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ γίνεται στη σκιά σοβαρών εγχώριων και διεθνών εξελίξεων.

Είμαστε ήδη μέσα σε μία νέα καπιταλιστική κρίση η οποία επιταχύνθηκε από την πανδημία αλλά δεν προκλήθηκε από την πανδημία. Είμαστε επίσης μέσα στην πανδημία και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ούτε όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας ούτε όσον αφορά την απαίτηση, τη διεκδίκηση για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας.

Παράλληλα οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στέλνουν μηνύματα που δείχνουν μόνο νέους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, καθώς πυκνώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι σπίθες δηλαδή που μπορεί να γίνουν φωτιά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας, όπως αυτή αποτυπώνεται γραμμή προς γραμμή στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Φυσικά κάθε ένα έχει την αυτοτέλειά του. Αλλά και κάθε ένα, μπορεί να φωτίσει ένα βασικό συμπέρασμα:

Το συμπέρασμα πως σήμερα ο λαός μας ζει διαρκώς με τους κινδύνους και τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, τη στιγμή που όλο και διευρύνονται οι δυνατότητες για να ζει με σύγχρονους όρους και δικαιώματα στη δουλειά, την υγεία, τη μόρφωση των παιδιών, τον πολιτισμό, την αναψυχή, την ασφάλεια.

Αυτό το συμπέρασμα είναι βασικό για τον προσανατολισμό της πάλης, την οργάνωση της, την αντοχή της, τη συσπείρωση νέων εργατικών λαϊκών δυνάμεων γύρω από την πρόταση πάλης και διεξόδου του ΚΚΕ, τη συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα, στα σωματεία, στους αγροτικούς συλλόγους, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών αλλά και στους φορείς των φοιτητών-σπουδαστών, στο γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα.

Για να δυναμώνει η κοινωνική συμμαχία όσων σήμερα πλήττονται. Δηλαδή, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Ενάντια στον κοινό και μεγάλο ένοχο, το μεγάλο κεφάλαιο, το κράτος του, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του.

Φίλες και φίλοι,

Κοιτώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή για τα εργατικά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό που ως σύνθημα λέμε ότι “πληρώσαμε πολλά”.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν ήδη πρώτη στις περιφέρειες της χώρας στην ανεργία. Μάλιστα πριν την εκδήλωση της τωρινής κρίσης το επίσημο -άρα και ολίγον μαγειρεμένο προς τα κάτω- καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας ήταν στο 23%.

Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο πανελλαδικά “ποσοστό ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού” το 2018, κατείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 44.6%, όταν ο μέσος όρος ήταν ήδη υψηλός και αφορούσε έναν (1) στους τρεις (3).

Την ίδια στιγμή η φτώχεια διευρύνεται. Οι τράπεζες τροφίμων του Δήμου δέχονται συνεχώς καινούριες αιτήσεις. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο και για τους ανέργους και τους ήδη εργαζόμενους. Γιατί η περίφημη στήριξη της εργασίας, για την οποία πλειοδοτούν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι ουσιαστικά το όχημα για περαιτέρω ξήλωμα των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων, των μισθών και των θέσεων εργασίας.

Αν σήμερα μέσα σε ένα μεγάλο χώρο δουλειάς συναντάει κανείς μία πανσπερμία εργασιακών σχέσεων (εργολαβίες, ολιγόμηνες συμβάσεις, συμβάσεις αορίστου χρόνου κλπ) αυτό θα διογκωθεί παραπέρα. Τώρα σε εργοστάσια της περιοχής αλλά και στο νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, η αναλογία των εργαζόμενων με σύμβαση αορίστου χρόνου σε σχέση με τους εργολαβικούς είναι 1:3.

Αυτό ίσχυε πριν την πανδημία. Προσθέστε τώρα δίπλα στα εργαλεία που έχει η μεγάλη εργοδοσία από το κράτος και τις απαλλαγές που τις χάρισε, από μείωση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, και τα χρέη, τα ενοίκια και τα δάνεια. Να λοιπόν ποιος πληρώνει και τώρα την καπιταλιστική κρίση. Όλα αυτά βγαίνουν από τα κρατικά ταμεία.

Μιλάμε δηλαδή για χρήματα που τα έχουν πάρει με τη φοροληστεία των εργαζομένων, των επαγγελματιών και εμπόρων, της φτωχής αγροτιάς. Αυτοί πληρώνουν τώρα τα πακέτα διάσωσης των μεγάλων ομίλων. Δεν μοιραζόμαστε το ίδιο άγχος με τους μεγάλους ομίλους, για το πού θα πάνε τα περίφημα 32 δις από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Να δούμε βέβαια, και πόσα θα είναι τελικά, γιατί οι κόντρες μέσα στην ΕΕ θα οξυνθούν κι άλλο. Καθόλου τυχαία, τις αποφάσεις της ΕΕ τις χαιρέτισαν, εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Γιατί όμως;

Μήπως προσφέρεται όντως για πανηγυρισμούς και απλά το ΚΚΕ, όπως λένε ορισμένοι, “λέει όπως πάντα ΟΧΙ”; Θα θέλανε να παριστάνουμε τους σφυρίζοντες αδιάφορα, αλλά δεν θα το κάνουμε. Γιατί το θέμα δεν είναι το ύψος, ή αν θα είναι δάνεια ή πόροι, όπως τα ΕΣΠΑ.

Το θέμα είναι από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα, που κατευθύνονται, και ΚΥΡΙΩΣ -το τονίζουμε αυτό- για ποιο σκοπό!

Τα χρήματα προέρχονται, από τη φορολογία των ίδιων των εργαζομένων των χωρών της ΕΕ. Κατευθύνονται στους ομίλους για να τσακίσουν κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις.

Η ΕΕ επιδοτεί τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, διαμορφώνει ευνοϊκούς όρους για επενδύσεις στους τομείς που ενδιαφέρουν από άποψη κερδοφορίας το μεγάλο κεφάλαιο και όχι σε τομείς που αφορούν άμεσες και ζωτικές ανάγκες του λαού.

Γι’ αυτό η Κομισιόν λέει ότι στην ΕΕ “τσάμπα γεύμα” δεν υπάρχει. Γιατί το πληρώνουν οι λαοί πάντα με πολλούς τρόπους. Η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Ταμείο λέει σου δίνω κάποια χρήματα, κάποια δάνεια ουσιαστικά, για να μου τα γυρίσεις διπλά πίσω.

Η Μέρκελ, η Γερμανία συμφώνησε τελικά στη χρηματοδότηση, αλλά σου λέει, η Fraport έχασε κέρδη την περίοδο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και άρα το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση να την αποζημιώσει, άρα από τα χρήματα που θα πάρεις δώσε στη Fraport το ζεστό χρήμα. Το ίδιο έγινε με τα μνημόνια. Το ίδιο έγινε πριν πολλά χρόνια με τα λεφτά της ΕΕ, που δίνονταν για να καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. Το ίδιο δεν έχει γίνει πριν με τα voucher ή άλλα προγράμματα ελαστικής απασχόλησης που εφάρμοσαν ανεξαιρέτως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και τώρα με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ;

Το αποτέλεσμα τελικά ήταν, αφενός να γενικευτεί η εργασία με ημερομηνία λήξης, και αφετέρου σε περιόδους υψηλής ανεργίας -όπως η τωρινή- η ανεργία το πολύ – πολύ να ανακυκλώνεται.

Παράλληλα, οι όροι γαλέρας των ελαστικά απασχολούμενων, αξιοποιούνται πάντα από τα αφεντικά για την επιβολή χειρότερων όρων δουλειάς για όλους. Και όταν λέμε χειρότερους όρους εννοούμε ένα πλέγμα ζητημάτων, όπως:

– Τη μείωση μισθών,

– Την εντατικοποίηση της δουλειάς διαλύοντας ωράρια, συλλογικές συμβάσεις με άμεσες συνέπειες, όπως την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων,

– Την αποψίλωση οργανισμών, όπως για παράδειγμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που σήμερα με ελάχιστο προσωπικό και έδρα την Πάτρα, καλείται να καλύψει ολόκληρη την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά!

Στήριξη των ανέργων σημαίνει:

– Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να δοθεί επίδομα και σε όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού κι έκτακτο επίδομα ενίσχυσής τους.

– Σημαίνει να ανασταλεί η καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ.

– Να καταργηθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Αυτά λοιπόν, ποιος θα τα επιβάλει στην κυβέρνηση; Η γιαλατζί αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ; Μια αντιπολίτευση που γίνεται όπως είπαμε με κριτήρια ίδια όπως αυτά που θέτει η κυβέρνηση και που υλοποίησε και ο ίδιος μέχρι πέρσι που ήταν αυτός κυβέρνηση;

Αυτά μπορεί να τα επιβάλει μόνο η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση με το ΚΚΕ μπροστά. Η συσπείρωση στα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα με το ΚΚΕ μπροστά. Αυτή η πίεση απέναντι στην κυβέρνηση, την μεγάλη εργοδοσία πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη και να επιδρά καταλυτικά, δίπλα και μαζί με τις αυτονόητες παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, στο Δήμο, στη Περιφέρεια, παντού.

Φίλες και φίλοι,

Στο στόχαστρο της ίδιας πολιτικής είναι και οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι. Η κατάσταση στην Πάτρα είναι ενδεικτική:

– Πάνω από 200 μικρές επιχειρήσεις (αυτοαπασχολούμενοι ή και αυτοαπασχολούμενοι με 1-2 εργαζόμενους) έκλεισαν ή έχουν καταθέσει αίτημα για κλείσιμο το τελευταίο τρίμηνο στην πόλη. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

– Ο τζίρος στους αυτοασπασχολουμένους σημειώνει πτώση ακόμα και κατά 80%.

– Η επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε πως μαζί με χρέη, δάνεια, φορολογία, τέλος επιτηδεύματος κλπ, είχαν ήδη κάνει έξοδα για την περίοδο του Καρναβαλιού, το οποίο λόγω των περιοριστικών μέτρων ακυρώθηκε. Δεν έχουν εισπράξει καμία αποζημίωση από το κράτος. Το ίδιο έγινε και πέρσι με το κανόνι της Thomas Cook.

Την ίδια ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρίες, μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία, προσπερνώντας ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες δημόσιας υγείας, οι αυτοαπασχολούμενοι είναι με τη μεζούρα στα καταστήματά τους μην χαθεί κανένας πόντος απόστασης και φάνε πρόστιμο. Σε συγχορδία, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε μεγάλες κουβέντες για “να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά”! Πλειοδοτούν κιόλας, για το ποιος ρίχνει ή θέλει να ρίξει περισσότερα.

Το θέμα είναι όμως, ποιανού είναι το ζεστό χρήμα και σε ποια αγορά θα πάει αυτό το ζεστό χρήμα. Το μόνο ζεστό χρήμα που έχουμε υπόψη μας, είναι αυτό που προκύπτει από το φορολογικό ξεζούμισμα του ελληνικού λαού που κρατάει χρόνια. Κι όταν μιλάμε για το ξεζούμισμα των επαγγελματιών, μιλάμε και για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία:

  • Διατήρησε όλους τους μνημονιακούς νόμους (φορολογία από το 1ο ευρώ, 100% προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος),
  • ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου,
  • την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την 1η κατοικία, ενώ
  • διατήρησε τα προνόμια των εφοπλιστών,
  • μείωσε τη φορολογία στα κέρδη από μερίσματα και το φόρο των εταιριών, δίνοντας την πάσα στη ΝΔ να μειώσει κι άλλο την ήδη πενιχρή φορολογία που πλήρωναν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί.

Όμως ακόμα και από τις επιδοτήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν τα μεγαλύτερα ψάρια. Το ίδιο ισχύει και με την επιδότηση της εργασίας.

Όφελος θα έχει αυτός που απασχολεί πολύ προσωπικό, ο οποίος και θα καρπώνεται το προϊόν της εργασίας του εργαζόμενου και δεν θα τον πληρώνει από την τσέπη του, αφού θα τον πληρώνει κατά 40% ο Έλληνας φορολογούμενος, άρα και ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας χωρίς προσωπικό, με 1-2 άτομα προσωπικό.

Τα μέτρα που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση, αλλά και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Υιοθετούν τη σχεδόν οριζόντια λογική “όλοι είμαστε επιχειρηματίες”, και κρύβουν το πιο βασικό:

Ότι όποια χρηματοδοτικά εργαλεία και αν προτείνουν, δεν μπορούν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι οι τζίροι στα μικρά μαγαζιά είναι χαμηλοί. Λογικό κι επόμενο, αφού η πελατεία των μικρών επαγγελματιών είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Όπως είναι εξίσου λογικό ο εργαζόμενος να ψάξει την χαμηλότερη τιμή γιατί δεν έχει για περισσότερα.

Τα μικρά μαγαζιά πρέπει να στηριχτούν από το κράτος με τα μέτρα ανακούφισης που προτείνει το ΚΚΕ. Οι μικροί επαγγελματίες πρέπει να οργανώσουν τη δράση τους, να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να δώσουν αγωνιστική πνοή στους εμπορικούς συλλόγους σε κάθε γειτονιά. Για να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία όσων σήμερα πνίγονται από την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Με αιτήματα για μέτρα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα όπως:

– Η άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο το οποίο προτείνουμε να είναι στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της καταβολής του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020 στην προοπτική κατάργησής τους.

– Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Φλεβάρη-Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με το κράτος να καλύπτει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και Υγείας.

– Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι το Σεπτέμβρη για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές στη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη

– Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις λογαριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.

– Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.

Αυτά τα αιτήματα μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να χάνεται το δάσος των εξελίξεων. Γιατί η πανδημία και οι συνέπειές της τσαλάκωσαν για τα καλά τη μαγική εικόνα των ατομικών ευκαιριών, που μετατράπηκε εν μια νυκτί σε “ατομική ευθύνη” για την επιβίωση.

Οι δύο δρόμοι που ανοίγονται μπροστά στους αυτοαπασχολούμενους, όπως πολλές φορές έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, είναι πιο διακριτοί από ποτέ:

Τον ένα δρόμο, αυτόν του καπιταλισμού, της ελεύθερης αγοράς, τον ξέρουν πια οι αυτοαπασχολούμενοι και από την καλή και από την ανάποδη. Είναι ο δρόμος που τους έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση.

Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, της κοινωνικοποιημένης μεγάλης συγκεντρωμένης παραγωγής και κατανομής. Ο δρόμος στον οποίο, μέσω του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού και καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος, μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους τους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους, αυτά για τα οποία μοχθούν σήμερα καθημερινά και πέφτουν από το ένα αδιέξοδο στο άλλο:

Σταθερή δουλειά με ανθρώπινα ωράρια, χωρίς το βραχνά των καθημερινών υποχρεώσεων, των χρεών, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδεία υψηλού επιπέδου, υποδομές σύγχρονες που να εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα ζωής, ελεύθερο χρόνο αλλά και τα μέσα για τη δημιουργική αξιοποίησή του.

Αντίστοιχα πιεστικά προβλήματα προκύπτουν και για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν αδιάθετη παραγωγή, χαμηλές τιμές πώλησης, μείωση της παραγωγής λόγω αλλαγής στις κλιματικές συνθήκες. Κι εδώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και συσσωρεύονται με τα μέτρα της κυβέρνησης επίσης να είναι ανεπαρκή.

Φίλες και φίλοι,

Η περίοδος της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο έστω και με επώδυνο τρόπο το δικαίωμα του λαού στην προστασία της υγείας του. Όλοι δώσαμε και δίνουμε μάχη για να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε.

Μαζί δίνουμε και τη μάχη για να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Και πρέπει να είναι μάχη όχι μόνο για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά γιατί ούτως ή άλλως η κατάσταση στο δημόσιο τομέα Υγείας ήταν και είναι ακόμα τραγική.

Τα ξέρετε και τα ζείτε και εδώ στην Αχαΐα. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Ρίο, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για covid19 – λειτουργούν 13 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε το 15% των συνολικών κλινών του νοσοκομείου (800 περίπου) να έχει 70 περίπου κλίνες ΜΕΘ και 20% κλίνες μονάδων αυξημένης φροντίδας που σήμερα δεν λειτουργεί καμιά.

Και όλα αυτά -σημειωτέον- για τις πάγιες ανάγκες, προ covid. Ολόκληρες κλινικές μετακινήθηκαν, ορισμένες τώρα επανέρχονται, ενώ ουσιαστικά, ολόκληρο το ΕΣΥ, όχι μόνο το νοσοκομείο του Ρίου, μετατράπηκε σε ΕΣΥ μόνο για μία νόσο. Αναβλήθηκαν περίπου 10.000 τακτικά ραντεβού όπως επίσης και ραντεβού ακτινοβολίας για ογκολογικούς ασθενείς. Διαχρονικό πρόβλημα στην περιοχή είναι και η έλλειψη ογκολογικού νοσοκομείου. Ένα ογκολογικό τμήμα ενός νοσοκομείου, εξυπηρετεί ασθενείς από Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα – Ηλεία.

Οι προσλήψεις που έγιναν αυτό το διάστημα, είναι πολύ πίσω, όχι μόνο από τις έκτακτες ανάγκες λόγω covid, αλλά και από τις πάγιες – προ πανδημίας – ανάγκες. Προσλήφθηκαν περίπου 50 συμβασιούχοι νοσηλευτές με 2ετείς συμβάσεις σε σύνολο κενών – με το προηγούμενο πετσοκομμένο οργανόγραμμα – 160 περίπου. Έγιναν λιγότερες από 10 προσλήψεις γιατρών με διετείς συμβάσεις εργασίας. Κάποιοι από αυτούς, εργάζονταν ήδη στο Νοσοκομείο ως ειδικευόμενοι. Καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει αν ξαναέχουμε νέο κύμα περιστατικών κορονοϊού.

Μέσα σε 3 μήνες – χρονικό περιθώριο που έδωσε ο λαός στην κυβέρνηση της ΝΔ – θα μπορούσε να χτιστεί νέα πτέρυγα πάνω από το χώρο των τακτικών ιατρείων στο νοσοκομείο του Ρίου! ΔΕΝ το έκαναν! Είχαν προλάβει όμως πριν τον κορονοϊό να κάνουν άλλα τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διακυβέρνηση των οποίων, έκλεισαν το “Νοσημάτων Θώρακος” καθώς και το “409, πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο Πάτρας”! Είχαν προλάβει επίσης διαχρονικά να ταΐσουν την ιερή αγελάδα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που μέσα στην πανδημία, αποδείχτηκε πόσο άχρηστος είναι υπονομεύοντας και συνολικά την δημοσία υγεία όπως και την υγεία και την προστασία όσων εργάζονται ή νοσηλεύονται σε κλίνες του ιδιωτικού τομέα.

Φίλες και φίλοι,

Η καταγραφή των πραγματικότητας πάντα χρειάζεται για να βλέπουμε όλο το γήπεδο. Για να συνειδητοποιείται, πως την ίδια στιγμή που ο εργαζόμενος άνθρωπος, έχει καταφέρει διαρκώς να χαρτογραφεί άγνωστα μέχρι χτες σημεία της επιστήμης, της τεχνολογίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες για ένα ανώτερο επίπεδο ζωής και δικαιωμάτων. Αυτό δεν συμβαίνει, γιατί προτεραιότητα στο σημερινό σύστημα, πάντα θα έχουν τα κέρδη των λίγων και όχι οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.

Αυτό το άδικο σύστημα, τώρα στα βαθιά του γεράματα, γίνεται πιο επιθετικό και επικίνδυνο. Δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Βέβαια, η άλλη όψη της φτώχειας, της αναδουλειάς και της ανεργίας είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.

Εδώ στον Άραξο, για παράδειγμα, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, χωρίς να διαψεύδεται, γίνονται εργασίες αποθήκευσης ειδικών όπλων -ανάμεσά τους και πυρηνικών- των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, φιλοξενείται από το 2014 η πολυεθνική άσκηση “Ηνίοχος”, όπου συνεκπαιδεύονται σε σενάρια βομβαρδισμών ελληνικά, αμερικάνικα και ισραηλινά αεροσκάφη.

Αυτό είναι το μερτικό που πληρώνει η περιοχή σας σε αυτό που λέμε εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι βάσεις και οι υποδομές, όπως κατευθείαν εντάσσονται στον σχεδιασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έτσι κατευθείαν εντάσσονται και στο στόχαστρο των αντιπάλων τους. Αυτό άλλωστε το έχουν πει αξιωματούχοι του Ιράν, της Ρωσίας. Η εμπλοκή όμως στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σημαίνει και άλλα.

Είναι και ο ομολογημένος στόχος, ότι η Ελλάδα, από κοινού με τις ΗΠΑ, θέλουν να διατηρήσουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, τραβώντας την από την κακόβουλη -έτσι την λένε – επιρροή της Ρωσίας.

Μέσα σ’ αυτόν το “μύλο” των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, της οικονομικής και πολιτικό-στρατιωτικής αναμέτρησης μεγάλων και ξένων προς τους λαούς συμφερόντων, έχουν χωθεί και οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν στις δυο χώρες.

Ο δικός τους στόχος είναι να αναβαθμίσουν τη θέση και τα κέρδη του κεφαλαίου. Ανταγωνίζονται για το ποια χώρα θα γίνει “κόμβος” ενέργειας. Αν θα περάσουν απ’ εδώ ή από εκεί οι αγωγοί ενέργειας. Αν θα κερδίσουν απ’ αυτό οι καπιταλιστές της μιας ή της άλλης πλευράς. Αυτό είχε “πυξίδα” η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο “άστρο” έχει οδηγό και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κανένα όφελος δεν έχουν οι λαοί, ούτε της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας, ούτε κάποιας άλλης χώρας, τόσο από τις συναλλαγές, όσο και από τις συγκρούσεις των αστικών τάξεων.

Αντίθετα, κινδυνεύουν τόσο από “θερμά επεισόδια” ή τις πιο γενικευμένες συγκρούσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας όσο κι από τις συμφωνίες άνευ αρχών, που γίνονται στο σκοτάδι, με την καθοδήγηση και τις προτροπές των “ισχυρών συμμάχων” και τη “σημαία” της “συνεκμετάλλευσης”.

Μονάχα, που δεν μιλάνε για το κοινό όφελος των δύο λαών, όπως επιχειρείται να περάσει στο μυαλό των εργαζομένων και της νεολαίας, όταν λένε τη λέξη “συνεκμετάλλευση”.

Μιλάμε για συμφωνίες, που θα “βάλουν χέρι” στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ώστε να στρωθεί ο δρόμος στις μεγάλες εταιρίες να αρπάξουν τον πλούτο της περιοχής στις τσέπες τους.

Τέτοιες συμφωνίες δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά “ναρκοθετούν” το μέλλον των λαών, τη ζωή τους, το περιβάλλον, που στις συνθήκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, καταστρέφεται.

Η θέση του ΚΚΕ είναι πως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, μαζί με όλους τους άλλους γειτονικούς Λαούς, πρέπει να δυναμώσουν και να συντονίσουν την κοινή τους πάλη, ενάντια στους εκμεταλλευτές, στις συμμαχίες τους. Να μετατρέψουν σε παρελθόν τις αιτίες που προκαλούν τους πολέμους.

Έχει μεγάλη σημασία να δυναμώσει η πάλη για να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που σε καιρό ειρήνης θερίζει με φτώχεια και ανεργία τις ζωές των πολλών και στον πόλεμο καταστρέφει λαούς και χώρες με κοινό παρονομαστή: να θησαυρίζουν οι λίγοι.

Αυτόν το δρόμο τον ανοίγουμε κάθε μέρα με τις θέσεις μας, τη δράση του Κόμματος. Αποκαλύπτοντας, παλεύοντας, συζητώντας για να πείσουμε κι άλλους να μοιραστούμε τον ίδιο αγώνα και τον ίδιο δύσκολο, αλλά μόνο ελπιδοφόρο δρόμο: την πάλη για μία άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας που στο επίκεντρο της θα έχει την εξασφάλιση πραγματικής λαϊκής ευημερίας.

Τώρα χρειάζεται όλο και περισσότεροι να κάνουν δικό τους σύνθημα το σύνθημα της σημερινής μας εκδήλωσης: “Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες της Αχαΐας πλήρωσαν πολλά. Μένουμε δυνατοί, οργανώνουμε την πάλη μας για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους”.

Ο αγώνας έχει ξεκινήσει. Το ΚΚΕ είναι όπως πάντα στην πρώτη γραμμή. Πιο έμπειρο, έτοιμο και μαχητικό».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.