Σε επιφυλακή μέχρι τις 2 Αυγούστου η Ελλάδα – Αποσύρθηκε το tweet της Τουρκίας για το Oruc Reis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε κατάστασης επιφυλακής και πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι και τις 2 Αυγούστου οπότε λήγει η Navtex που εξέδωδε η Τουρκία για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Η Τουρκία κρατάει το Oruc Reis έξω από την Αττάλεια ενώ χθες εξαφανίστηκε (!) το tweet ότι ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» στην ανατολική Μεσόγειο.

Από το απόγευμα του Σαββάτου άρχισαν να υπάρχουν κάποια σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο καθώς στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για αποχώρηση κάποιων τουρκικών πλοίων που άρχισαν να γυρίζουν στις βάσεις τους.

Όμως ενώ το Oruc Reis παρέμεινε έξω από την Αττάλεια, ένα tweet έκανε την εμφάνισή του στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ που έκανε λόγο για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο για να… εξαφανιστεί λίγες ώρες αργότερα και να γίνει ανάρτηση που έγραφε: “το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ανακοίνωσε την έρευνά του στις 21 Ιουλίου 2020 στην ανατολική Μεσόγειο”.

Το tweet πριν

και το… tweet μετά…

Η “ανακοίνωση” (μπαράζ προκλητικών tweets ήταν) πως ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες που ήρθε λίγο αφού είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από το Πεντάγωνο πως μερικά από τα πλοία, σχεδόν το 1/3, που είχε στείλει η Τουρκία στην περιοχή νότια του Καστελορίζου, είχαν αρχίσει να αποχωρούν και να επιστρέφουν στις βάσεις τους, ενώ τα ελληνικά παρέμεναν στο σημείο για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Η Αθήνα θα συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση, αφού η NAVTEX έχει ισχύ έως τις 2 Αυγούστου.

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή δεν επιβεβαίωνε ότι το Oruc Reis έχει ξεκινήσει το ταξίδι του για την περιοχή νότια του Καστελορίζου που έχει δεσμευτεί με τη NAVTEX. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα διατηρεί ψύχραιμη στάση. Παρακολουθεί την κατάσταση και εκτιμά ότι δεν είναι ώρα τώρα να κάνει μια τέτοια κίνηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προκαλέσει σε τέτοιο σημείο που να στείλει το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Μια ματιά στο MarineTraffic πάντως δείχνει πως το Oruc Reis παραμένει στην Αττάλεια. Κι αν έκανε μια… βόλτα έξω από το λιμάνι, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκίνησε και σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση του Oruc Reis στις 20:47

και δυο ώρες αργότερα

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.