Διαρκώς ανοιχτές οι αιτήσεις για το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρουσιάζεται την επόμενο εβδομάδα το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον που αλλάζει όνομα σε «Εξοικονομώ-Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια» και θα έχει προγραμματισμό 850 εκατ. ευρώ.

Η νέα δράση για το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον θα είναι μονίμως ανοιχτή για αιτήσεις από τους δικαιούχους αλλά και για άτοκη χρηματοδότηση μέσω τραπέζης.

Τι θα περιλαμβάνει:

1. Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά 3 κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Για όλο το πρόγραμμα θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος πριν και μετά την επιδότηση από μηχανικούς, που θα τεκμηριώνεται με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης).

2. Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις. Το κίνητρο αυτό λαμβάνει υπόψη ότι το 55% περίπου του κτιριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 και κατηγοριοποιείται ως Ζ/Η (κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση).

3. Διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων, με έμφαση στη συνιστώσα της αυτονόμησης.

4. Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.

5. Επιπλέον ποσοστό επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Πρόκειται για τη δεύτερη αποτύπωση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης της κυβέρνησης, μετά τα ειδικά αναπτυξιακά-φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, που περιέχονται στον νόμο που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Ποιες είναι οι νέες παρεμβάσεις που θα καταστούν επιλέξιμες για χρηματοδότηση;
Μέχρι τώρα, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον αφορούν κυρίως στην αντικατάσταση κουφωμάτων και στην αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης.

Τώρα προστίθενται νέες επιλέξιμες κατηγορίες για στοχευμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις (Smart Home) επιπλέον του ορίου για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης:
1. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)

2. Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ-φωτοβολταϊκά

3. Ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

4. Συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)

 

 

 

 

 

 

dikaiologitika.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.