Αντιφατικά μηνύματα: Απόσυρση τουρκικών πλοίων και ανακοίνωση απόπλου Oruc Reis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ομιχλώδες είναι το τοπίο αναφορικά με την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από τη μια μεριά, υπάρχουν ενδείξεις για απόσυρση κάποιων τουρκικών πλοίων. Από την άλλη, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες.

Αντιφατικά μηνύματα

Συγκεκριμένα, ελληνικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα το απόγευμα ότι τουρκικά πλοία άρχισαν να αποσύρονται στις βάσεις τους, σε μια σαφή ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για συνολική απόσυρση των τουρκικών πλοίων που είχαν βγει στο Αιγαίο.

Ωστόσο, η πηγή του CNN Greece μίλησε για απόσυρση κάποιων τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Πάντως, όλες οι πηγές συμφωνούσαν ότι όσοι παραμένει σε ισχύ η τουρκική NAVTEX(δηλαδή μέχρι τις 2 Αυγούστου) το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραμείνει σε επιφυλακή.

Το Oruc Reis

Ενώ λοιπόν, φαινόταν ότι η ένταση μπήκε σε διαδικασία αποκλιμάκωσης, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ότι:

«Το τουρκικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της στην υφαλοκρηπίδα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.»

Στη συνέχεια στο νήμα του tweet τουρκική πρεσβεία επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι:

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι αυτή η υπό έρευνα περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούςισχυρισμούς της με βάση το νησί του Καστελόριζου. Είναι απαράδεκτο να πιστεύει κανείς ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελόριζο ​​δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή ναυτικής δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά του ύδατα και να διακόψει παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς τους με την Τουρκία.»

Αυτήν τη στιγμή η ανακοίνωσης της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνεται ούτε από το ΓΕΕΘΑ ούτε από το Vessel Finder.

To «πεδίο» και ο «διάλογος»

Εντωμεταξύ, με σημερινές δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις του.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι: «Δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος και τους φυσικούς πόρους κανενός αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

Προσέθεσε ότι:

«Προειδοποιούμε ανοιχτά όλους όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις.»

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, o Ερντογάν συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Η Τουρκία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα, τον νόμο και τα συμφέροντά της όσο και των συμμάχων της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, απογοητεύοντας όσους περίμεναν να υποκύψει.

Αν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή προς την Τουρκία, είτε είναι στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη ή το Αιγαίο, η χώρα θα δείξει τη δύναμή της και την αποφασιστική στάση της χωρίς κανένα δισταγμό.

Ο λόγος για τον οποίο αυτοί που αντιτάχθηκαν δυνατά στα βήματα της Τουρκίας δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στο πεδίο, είναι ότι βλέπουν τη δύναμη που έχει η χώρα μας σε κάθε παντού.»

Η αποστροφή «βγείτε στο πεδίο ή διαπραγματευτείτε» συνοψίζει κατά τα φαινόμενα την τουρκική στρατηγική.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το μήνυμα που έχει στείλει μέσω Βερολίνου ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είναι ότι η Τουρκία κρατάει το Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά περιμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Αθήνας είναι ότι το μόνο ζήτημα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Από τη σκοπιά του παζαριού λοιπόν, τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται τις τελευταίες ώρες, μπορεί εντέλει να έχουν εντέλει εσωτερική συνοχή.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.