Χρήστος Ζερεφός: Διαφωνώ για το καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tις επιφυλάξεις του σχετικά με την εκτίμηση πως το καλοκαίρι του 2020 θα είναι από τα πιο ζεστά στην Ελλάδα διατύπωσε ο γνωστός Καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χρήστος Ζερεφός.

Την πρόβλεψη έκανε ο Παγκόσμιος Mετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) αναφεροντας πως έρχεται «ένα αρκετά καυτό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο» περιλαμβάνοντας όλη την Ευρώπη.

Ο Χρήστος Ζερεφός διατύπωσε μία εντελώς διαφορετική εκτίμηση που αφορά την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τη βόρεια και τη βορειοδυτική Ευρώπη που επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο:

«Δεν ισχύει η πρόβλεψη για την Ελλάδα»
«Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από την υπόλοιπη Ευρώπη διότι είναι μία περιοχή που είναι προστατευμένη από τα ρεύματα λόγω της ύπαρξης των τεράστιων ορεινών όγκων στην Ιβηρική Χερσόνησσο και στις Άλπεις. Θα χαρακτήριζα την ανατολική Μεσόγειο ως ένα είδος hot spot που επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα από τους καύσωνες που προέρχονται από την Αφρική». Ο Χρήστος Ζερεφός μιλώντας για την δική του εκτίμηση σχετικά με το καλοκαίρι του 2020 τόνισε: «Δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να δίνει πρόβλεψη για την περιοχή μας για περισσότερο από μία εβδομάδα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές εκτιμήσεις. Ειδικά το καλοκαίρι είναι πιο ήπιο εκτός από ακραίες εξάρσεις όπως ο καύσωνας». Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είπε: «Μέχρι και την προσεχή εβδομάδα οι προγνώσεις δίνουν καλοκαιρία. Ίσως κάποια αστάθεια να έχουμε στα βορειοδυτικά αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο».

Το τεράστιο κόστος για την Ελλάδα
Ο καθηγητής που ήταν από τους πρώτους που διατύπωσαν την θεωρία του «θερμοκηπίου» αλλά και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έδωσε ένα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει για την οικονομία της Ελλάδας μέχρι το τέλος του αιώνα: «Στο παρελθόν κάναμε προσπάθεια για να πείσουμε πως υπάρχει κλιματική αλλαγή. Τώρα αυτό είναι δεδομένο όπως είναι δεδομένες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Λόγω της υπερθέρμανσης της ξηράς και της θάλασσας τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο δυνατά και αυτό θα επιφέρει ένα τεράστιο κόστος μέσα από καταστροφές που θα προκαλούνται. Σε πρόσφατη έρευνα μας έχουμε υπολογίσει το κόστος για την Ελλάδα στα 700 δισεκατομμύρια Ευρώ μέχρι το 2100. Επομένως θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να έχουμε γνώση για αυτά που θα έρθουν».

πηγη

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.