Τσιόδρας: Βέβαιο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ΠΟΥ και ECDC, η αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό διάστημα ακόμη.Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία».

Μιλώντας κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Πέμπτη, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση των λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι «βέβαιο το δεύτερο κύμα». Όπως είπε, η ανοσία στις χώρες όπου επιβλήθηκε το lockdown είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο ακόμη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως χρειάζεται ακόμη η προσοχή όλων για αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές των συνανθρώπων μας.

Ο ιός μεταδίδεται κατά βάση μέσω αεροσταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αποφυγή κομβικών σημείων, τα οποία ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλεσε «εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό». Περίπου το 80% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλείται από ένα 10% των περιπτώσεων της νόσου, εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε τη σημασία της τήρησης αποστάσεων, της αποφυγής άσκοπων μετακινήσεων και η επίσκεψη σε μέρη με πολυκοσμία και ιδιαίτερα κλειστούς χώρους.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.