Σύψας: Ή τηρούμε τους κανόνες ή οδηγούμαστε σε καταστροφή – Τι είπε για ΜΜΜ και γάμους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στη συγκέντρωση πληθυσμού σε δημόσιους χώρους και στην πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Νίκος Σύψας. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του ΕΚΠΑ και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δεν έχουν ανοσία άρα μπορούν να μολυνθούν, επομένως «έχουμε δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι ότι τηρούμε τους κανόνες, ιδιαίτερα τον κανόνα της απόστασης και της υγιεινής των χεριών και πηγαίνουμε σε ένα σχετικά καλό καλοκαίρι με διακοπές και τουρισμό» και η δεύτερη είναι η παραβίαση των κανόνων, «ακόμα και σε ομάδες», γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων και σε νέα μέτρα. «Αυτές είναι οι δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι η σωστή επιλογή και η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που θα μας οδηγήσει σε μία οικονομική αλλά και κοινωνική ζημιά και καταστροφή». Ο κ. Σύψας πρόσθεσε πως με τον συγχρωτισμό «σίγουρα δεν θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων» και υπογράμμισε πως αυτό «δεν είναι μία προσωπική άποψη» αλλά «έτσι είναι οι επιδημίες».

Ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως με την άρση των μέτρων αυτός ακριβώς ήταν ο φόβος, η ύπαρξη δηλαδή εστιών υπερμετάδοσης του ιού, και γι αυτό το άνοιγμα έγινε σταδιακά. «Ωστόσο για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια αυτή, απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα ΜΜΜ ο κ. Σύψας επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, αναφέρθηκε στις οδηγίες του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η μάσκα αλλά η απόσταση που παραβιάζεται. «Αν κάποιος μπορεί να μη χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ, είτε να περπατήσει, που είναι και πάρα πολύ υγιεινό, είτε να χρησιμοποιήσει το δικό του Ι.Χ. είναι ακόμα καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, αν χρησιμοποιήσει σωστά τη μάσκα στα ΜΜΜ δεν κινδυνεύει».

Ο καθηγητής μίλησε και για τη σημασία των μασκών και της απόστασης, αλλά και για τις θρησκευτικές και άλλες τελετές που πρόκειται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Ο ΕΟΔΥ θα εκδώσει οδηγίες για τις τελετές, το βασικό όμως είναι η απόσταση». Για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από κουνούπια, ο κ. Σύψας επιβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία για τον κορωνοϊό, ενώ για το air condition υποστήριξε πως δε μεταδίδεται μέσω αυτού, αλλά δημιουργείται ένα ρεύμα αέρος το οποίο διευκολύνει τη μεταφορά του ιού πιο μακριά.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.