Σκέφτεσαι να πας στην παραλία και φυσάει; Δες τι να προσέξεις!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σκέφτεσαι να πας για μπάνιο το Σαββατοκύριακο; Τι κι αν έχει ένα δροσερό αεράκι; Ίσως, μάλιστα, έτσι είναι καλύτερα από τον καύσωνα της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, μια νέα έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, έρχεται να μας προειδοποιήσει.

Αέρας και μετάδοση κορονοϊού
Έως και 5,5 μέτρα απόσταση μπορεί να μεταφερθούν σταγονίδια (μολυσμένα ή μη με κορονοϊό) εάν φυσάει ένα μέτριο αεράκι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε επιστημονικό περιοδικό “Physics in Fluids” του αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας δημιούργησαν μια υπολογιστική προσομοίωση, η οποία υπολογίζει πόσο μακριά από ένα άτομο που βήχει μπορούν να ταξιδέψουν τα σταγονίδια του σάλιου του, τα οποία ίσως περιέχουν τον ιό SARS-CoV-2. Στην έρευνα αυτή έλαβαν υπόψη παραμέτρους, όπως η υγρασία, η δύναμη διασποράς των σωματιδίων, η αλληλεπίδραση των μορίων του αέρα και του σάλιου, η μετατροπή των σταγονιδίων σε υδρατμούς κ.α. και στη συνέχεια κάνει εκτιμήσεις με βάση διαφορικές εξισώσεις.

Είναι πιο επικίνδυνη η παραλία όταν φυσάει;
“Το νέφος των σταγονιδίων μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ενήλικους όσο και τα παιδιά με διαφορετικό ύψος. Οι πιο κοντοί ενήλικες και τα μικρά παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο, αν βρεθούν στην τροχιά των εκτοξευόμενων σταγονιδίων του σάλιου”, σύμφωνα με τον κ. Δρικάκη. Όπως είπε, το σάλιο είναι ένα πολύπλοκο ρευστό, το οποίο ταξιδεύει αιωρούμενο σε έναν όγκο περιβάλλοντος αέρα, που απελευθερώνεται με το βήχα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πώς ταξιδεύουν κάθε φορά τα σταγονίδια, όπως π.χ. το μέγεθος και ο αριθμός τους, η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, η θερμότητα και η μάζα που μεταφέρουν, η υγρασία και η θερμοκρασία του αέρα στο περιβάλλον κ.α.

Το συμπέρασμα
Μέχρι να έχουμε περισσότερες σχετικές έρευνες και μέχρι να γνωρίζουμε πιο πολλά πράγματα, προσπάθησε στην παραλία να κρατάς απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το CapitalHealth.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.