Μια πρόταση με πολλαπλή σημασία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

του Κώστα Α Λάβδα

Καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η πρόταση της Επιτροπής για την υπέρβαση της κρίσης είναι – ως πρόταση – πράγματι ιστορικής σημασίας.

Διασώζει την ίδια ως υπερεθνικό θεσμό που οφείλει να εστιάζεται στο συμφέρον και το μέλλον της Ένωσης συνολικά ενώ αναδεικνύει και τα θεμελιώδη σημεία αναφοράς όσων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει την δύσκολη ενοποιητική πορεία χωρίς άμεσο κίνδυνο αποδιάρθρωσης. Αλλά δεν παύει να είναι πρόταση και βάση διαπραγμάτευσης.

Δεν έχει κριθεί εάν εξουδετερώνεται η πολιτική χρονοβόμβα που απειλεί την ΕΕ μέσω της πολιτικοποίησης των αντιδράσεων στην μεγάλη κρίση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ιδιαίτερα -αλλά όχι αποκλειστικά- στο Νότο.

Θα ακολουθήσουν δύσκολες συζητήσεις, αντεγκλήσεις, άλλοτε επί της ουσίας και άλλοτε αλληθωρίζοντας ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό και το εσωτερικό-επικοινωνιακό πεδίο.

Η καταρχήν συνεννόηση Γαλλίας – Γερμανίας έδωσε προηγουμένως μια κρίσιμη ώθηση, ενδεικτική της βαρύτητας του ρόλου των δυο ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι συναρπαστικές όσο και δύσκολες αλλά η συμφωνία δεν θα είναι έτοιμη στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα αργότερα, στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.