Η Ιταλία θα χορηγήσει άδειες εργασίας σε 500.000 παράτυπους μετανάστες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Ιταλία θα χορηγήσει προσωρινές άδειες εργασίας σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο μετανάστες χωρίς έγγραφα που θεωρούνται απαραίτητοι τόσο για τη συλλογή καλλιεργειών όσο και για τη φροντίδα των ηλικιωμένων εν μέσω κορονοϊού.

Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στους αλλοδαπούς πολίτες να διεκδικήσουν άδεια παραμονής εάν είναι γεωργοί ή οικιακοί εργάτες και είχαν εισέλθει στην Ιταλία έως τις 8 Μαρτίου 2020, δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργαστούν νόμιμα στην Ιταλία με πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

«Εργαστήκαμε σε αυτό το διάταγμα γνωρίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζιουσέπε Κοντέ μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Για περισσότερο από δύο μήνες, τα μέτρα περιορισμού για να μην εξαπλωθεί η πανδημία, σε μια χώρα όπου άφησε το στίγμα της, εμπόδισαν τους εποχιακούς εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη να ταξιδέψουν στην Ιταλία για να εργαστούν στη γεωργία. Η έλλειψη των αγροτικών χεριών τροφοδότησε φόβους για έλλειψη τροφίμων και οδήγησε τη γεωργική βιομηχανία να βασιστεί σε περίπου 500.000 παράνομους μετανάστες κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, καθώς οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες ωριμάζουν στους αγρούς.

«Το φαγητό στο τραπέζι μας προέρχεται από αυτά τα χωράφια. Τώρα πρέπει να παραδώσουμε εκείνα τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί όσοι εργάζονται σε αυτά», δήλωσε η Πέπε Προβενζάνο, υπουργός για τη νότια Ιταλία.

Τα γεωργικά λόμπι είχαν προειδοποιήσει ότι η Ιταλία κινδύνευε να σπαταλήσει τεράστιες ποσότητες προϊόντων εάν κανείς δεν ήταν εκεί για να τα μαζέψει, επιδεινώνοντας την κατάσταση που κόστισε στον τομέα των τροφίμων περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα.

 Το μέτρο που εγκρίθηκε την Τετάρτη προτάθηκε από την υπουργό Γεωργίας Τερέζα Μπελάνοβα ως μέρος ενός πακέτου μακροχρόνιας στήριξης ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες της Ιταλίας να αντιμετωπίσουν την πανδημία και το lockdown.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.