Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται Μέρκελ – Μακρόν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν από κοινού την πρότασή τους, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν, ενώ τόνισαν πως χρειάζεται δουλειά για να συσπειρωθούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υπάρχουν ακόμα χώρες που εκφράζουν αντιρρήσεις.

«Μια τέτοια κρίση (σσ. του κορωνοϊού) απαιτεί δραστικά μέτρα», είπε η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει από αυτήν την κρίση με αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν το Ταμείο θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις στις χώρες και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Η πρόταση είναι τα χρήματα θα διανεμηθούν αναλογικά, με τις χώρες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο να λαμβάνουν και τα μεγαλύτερα ποσά.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες σε κοινή της ανακοίνωση τονίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ζήσει ανάλογη κρίση στο παρελθόν.

«Ο στόχος μας είναι σαφής: Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση μαζί και θα αναδυθούμε από αυτή πιο δυνατοί», προσθέτουν.

Ακολούθως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.