Έντονες βροχές σε Ινδία και Μπαγκλαντές – Έρχεται ο σούπερ κυκλώνας Αμφάν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ισχυρές βροχοπτώσεις πέφτουν σήμερα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί σε καταφύγια ενόψει της επερχόμενης επέλασης, μέσα στις επόμενες ώρες, ενός σούπερ κυκλώνα.

Ο κυκλώνας Αμφάν, ισχύος της κατηγορίας 5, αναμένεται να πλήξει τις ακτές σήμερα το απόγευμα και με ταχύτητες ανέμου που κυμαίνονται μεταξύ 160 και 170 χιλιομέτρων ανά ώρα θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης απομάκρυνε απ’ τα σπίτια τους πάνω από 200.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το κρατίδιο της Οντίσα απομάκρυνε πάνω από 100.000 πολίτες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Το γειτονικό Μπαγκλαντές προσπαθεί επίσης να απομακρύνει απ’ τις εστίες τους περίπου 2 εκατ. ανθρώπους.

Οι αρχές στις πολιτείες Οντίσα και Δυτική Βεγγάλη απομακρύνουν τις οικογένειες σε περισσότερα από 1.000 καταφύγια και άρον άρον αναπροσαρμόζουν τις εγκαταστάσεις που είχαν στηθεί στο πλαίσιο της καραντίνας, λίγο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εναντίον του ιού, που μόλυνε πάνω από 10.000 ανθρώπους και σκότωσε 3.163.

Στο γειτονικό Μπανγκλαντές, όπου ο κυκλώνας αναμένεται να προκαλέσει τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 15 ετών, οι αρχές μεταφέρουν τους πολίτες σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, προτρέποντάς τους πάντα για τη χρήση μάσκας ενάντια στη νόσο Covid-19, που έχει προκαλέσει 20.995 κρούσματα και 314 θανάτους.

«Λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να φοράνε μάσκες» είπε ο Εμανούρ Ράχμαν, υφυπουργός Διαχείρισης Καταστροφών, προσθέτοντας ότι 12.000 καταφύγια έχουν στηθεί για τη φιλοξενία 5 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κι ενώ ο κυκλώνας βρίσκεται προ των πυλών, η Ινδία ανέφερε 5.611 κρούσματα του νέου ιού το τελευταίο 24ωρο, ημερήσιο αριθμό – ρεκόρ για τη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Η τελευταία καταγραφή ανεβάζει τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 106.750 και τους θανάτους σε 3.303.

Αλλά και στο Μπαγκλαντές, πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι ιδιαίτερα «αγχωμένοι» και «ανήσυχοι» για το κατά πόσο είναι εφικτό να διατηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσα στις συνθήκες των καταφυγίων, αναφέρει το CNNi.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στο Cox’s Bazar, το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί το σπίτι σχεδόν ενός εκατομμυρίων προσφύγων Ροχίνγκια, πολλοί εκ των οποίων κατάφεραν να ξεφύγουν από τη γειτονική σπαρασσόμενη από τη βία Μιανμάρ. Ο εκεί προσφυγικός καταυλισμός ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του την περασμένη εβδομάδα και οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εκεί πολύ γρήγορα, καθώς οι πρόσφυγες ζουν στοιβαγμένοι, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.